Strip en muziek performance: Kafka Band in EYE Amsterdam

5 februari 2014

Kafka goes pop. De Kafka Band -een initiatief van de Tsjechische kunstenaars Jaromir Svejdik en Jaroslav Rudis- hervertelt de beklemmende roman Het Slot van Franz Kafka in de taal van strips en rockmuziek.

Een zes man sterke band speelt rocksongs, opgebouwd rondom fragmenten uit Het Slot, met op de achtergrond projecties uit de graphic novel die Švejdík onlangs van Het Slot maakte. De twee optredens van de Kafka Band in EYE op 7 februari vormen de spetterende afsluiting van een hele reeks aan Kafka gerelateerde activiteiten, georganiseerd in het kader van de expositie The Quay Brothers Universum.

De setlist van de Kafka Band bestaat uit tien nummers die als het ware de soundtrack vormen bij Het Slot, Kafka’s roman uit 1922 over de landmeter K. die aankomt in een hem vijandig gezind dorp en steeds wanhopigere pogingen doet om in gesprek te komen met de in een mysterieus slot zetelende machthebbers. De nummers zijn geschreven door Jaroslav Rudiš, een gelauwerd schrijver, en Jaromír Švejdík, die behalve als striptekenaar in Tsjechië bekend is als de frontman van de succesvolle rockband Priessnitz. Bij het concert worden videoprojecties gebruikt uit de verstripping van Het Slot die Švejdík dit jaar samen met David Zane Mairowitz maakte en die inmiddels in het Engels, Duits en Tsjechisch verschenen is. De Engelse editie van het boek kunt u hier vinden. Van het nummer Ankunft staat op Youtube een videoclip: www.youtube.com/watch?v=C1DvGd8dRyQ