Stripgeschiedenis

Boy ten Hove

Jazz kop uit Doe Mee

Barend ten Hove (Vlissingen, 7/3/1909 - Den Haag, 25/5/1969) is voornamelijk bekend door zijn caricaturen van jazzmuzikanten, maar hij is ook actief geweest als striptekenaar. De familie Ten Hove verhuisde naar Hengelo toen Barend, pas later werd hij Boy genoemd, 7 jaar was. Hij ontwikkelde al snel een interesse in het tekenen. Hij maakte de HBS niet af, maar kreeg in 1926 een baantje op de tekenafdeling van Machinefabriek De Heemaf.

Luctor et Emergo, door Boy ten Hove
Luctor et Emergo (1946)

Ten Hove vertrok op zijn twintigste naar Amsterdam, waar hij werk vond bij een reclamefirma. In het begin van de jaren '30 krijgt hij (als protestant!) een baan als illustrator bij de katholieke uitgever De Spaarnestad.

Jan Klaas, door Boy ten Hove
Jan Klaas (Sjors, 21/9/1939)

Voor deze uitgever maakte hij voornamelijk illustraties voor Panorama, maar hij leverde ook werk voor De Radiobode. Hij specialiseert zich al snel in het tekenen van jazzmuzikanten. Later publiceert hij zijn bekende jazzkarikaturen ook in De Jazzwereld en Algemeen Handelsblad. Voor De Spaarnestad illustreert Ten Hove verder veel boekomslagen.

Piet en Puk, door Boy ten Hove

Boy ten HoveBoy ten Hove tekent niet alleen voor de familiebladen - ook in de jeugdbladen OKKI, Doe Mee, Sjors en Weekblaadje voor de Roomsche Jeugd verschijnt werk van zijn hand. In de laatstgenoemde creëerde hij een van zijn eerste stripverhalen, 'Kees Kogel'. In 1937 volgde de strip 'Piet en Puk' in Het Kleuterblaadje. Hij was een van de eerste Nederlandse tekenaars die in Sjors publiceerde, samen met Frans Piët. Van zijn hand was onder andere de strip 'Jan Klaas'.

De Drie Misdienaars, illustratie van Boy ten HoveDe Pukkel en de jongens van Bos en Heide, illustratie van Boy ten Hove

Na de Tweede Wereldoorlog verliet Ten Hove De Spaarnestad en richtte hij zich op zijn werk als freelance illustrator voor het reclamebureau NPO in Den Haag. Boy ten Hove overleed op Pinksterzondag, 25 mei, in 1969.

Wanneer u uit logeeren gaat..., door Boy ten Hove

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars