Stripgeschiedenis

W. G. van de Hulst Jr.

Inde Soete Suikerbol
Inde Soete Suikerbol

Willem Gerrit van de Hulst Jr. (Utrecht, 4 juni 1917 - 27 juli 2006) was de zoon van de beroemde kinderboekenschrijver Willem Gerrit van de Hulst. Hij werd geboren in Utrecht, ging naar de lagere school van zijn vader en studeerde aan de Kunstacademie in Amsterdam tussen 1936 en 1940. Hij tekende al strips op zeer jonge leeftijd, wat erin resulteerde dat zijn vader hem vroeg zijn boeken voor hem te illustreren. Hij maakte zijn debuut in 1933, op 16-jarige leeftijd, met tekeningen bij het boek 'Een Muis, in dit Huis?'.

In de Soete Suikerbol, door W.G. van de Hulst
In de Soete Suikerbol (De Standaard, 12-2-1942)

In 1934 startten vader en zoon de populaire serie 'Inde Soete Suikerbol'. Deze tekststrip ging over de gemoedelijke dikke bakker Driekus, zijn vinnige magere vrouw en zijn luie knecht Louw. Tot 1939 verschenen hun avonturen in De Standaard, waarna het in 1941 werd voortgezet tot 1943. De verhalen verschenen tussen 1936 en 1948 ook in zeven verzamelboekjes, die tot op de dag van vandaag worden herdrukt. In 1973 en 1974 werd er ook een televisieserie van gemaakt.

Inde Soete Suikerbol, door W.G. van de HulstInde Soete Suikerbol, door W.G. van de Hulst

Van 1940 tot en met 1952 doorkruiste W. G. van de Hulst Jr. Nederland in een woonboot annex atelier. In deze periode maakte hij drie strips: 'In de Goude Gaper' (1946, op tekst van zijn vader, verscheen in Trouw en Reformatorisch Dagblad), 'De Pruikenmaker en de Prins' (1948, wederom op tekst van zijn vader, verscheen in Hervormd Nederland) en 'Het Paleis met de Zeven Torens' (op tekst van W. Holwerda, onvoltooid, verscheen in Hervormd Nederland rond 1948).

Inde Goude Gaper, door W.G. van de Hulst
Inde Goude Gaper

Willem Gerrit van de Hulst Jr. illustreerde ook boeken van andere schrijvers, zoals E. J. van Binsbergen, Anne de Vries en de kinderbijbel van Johanna Kuiper, en maakte er een aantal geheel zelf, allereerst 'Tippeltje' in 1946, gevolgd door 'Het Geheim', 'Wilhelmus, Katootje en het Kerstfeest', 'Japie' en vele andere.

Inde Soete Suikerbol, door W.G. van de Hulst Jr

W. G. van de Hulst wijdde zich ook aan het schilderen van portretten en landschappen. Na de dood van zijn vader in 1963 liet hij het illustratiewerk grotendeels achter zich en stortte hij zich op beeldhouwen, schilderen en het schrijven voor onderwijsuitgaves. Zijn schilderkunst werd gaandeweg steeds surreëler, iets wat hij graag toonde tijdens maandelijkse open dagen in zijn atelier in Nieuwersluis. Hij overleed in 2006, op 89-jarige leeftijd.

De Ontmoeting, door W. G. van de HulstSculptuur uit 2001

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Externe link:
www.wgvandehulst.com