Stripgeschiedenis

ANWB Jeugdkampioen

Jeugdkampioen kop

De ANWB Jeugdkampioen verscheen in het voorjaar van 1946 als jeugdbijlage van De Kampioen. Het nogal grauw uitziende blad had als missie de jonge Nederlander tot een waardig toerist in eigen land op te voeden en de kennis van de natuur te verdiepen. Rubrieken als 'Het Zeilschip', 'De Sinternuiten', 'Eeuwenoude Handambachten', 'Beeld van Oud-Holland' en 'De Fluiter in de Velden' werden gelardeerd met de zegeningen die de Algemene Nederlandsche Wielrijdersbond ons land bracht.

Inleiding Jeugdkampioen

Meteen bij de oprichting kreeg een groot aantal Nederlandse tekenaars de gelegenheid hun kunnen in het blad te tonen. Hieronder de kop bij 'Onze Toeristentest' van Wim Boost.

Kop Onze Toeristentest

Laat niet tot dank...

Laat niet tot dank...Een educatief stripje met als titel 'Laat Niet Tot Dank...' van de hand van Bouthoorn. Een merkwaardig feit doet zich wel voor wanneer de hele familie, inclusief bestuurder, achter in het voertuig plaatsneemt.

Laat niet tot dank...

Dolle daden van Dop en Dup, door Hans Ducro (feb. 1950)

Hans Ducro tekent voor de Jeugdkampioen de strip 'Dolle Daden van Dop en Dup'. Zijn levensbeschrijving is te lezen in de vaste rubriek 'Wie is wie?', waarin het blad zijn medewerkers aan het publiek voorstelt.

Dolle daden van Dop en Dup, door Hans Ducro (nov. 1949)

Wie is Wie? Hans Ducro (1949)

Fikkie VlekDe tekenaar met het onbekende signatuur "F" levert een eenmalige Disneyaanse bijdrage met een avontuur van 'Fikkie Vlek'.

Ook de tekenaar J. Franse schetst op realistische wijze het leven van een wild zwijntje (onder) in het verhaal 'De Levensreis van Gri'. Opvallend is de wegenwachter die in het natuurgebied een kijkje kwam nemen.

strip van J. Fransestrip van J. Franse

De laatste lotgevallen van juffrouw Van PuffenDe "Onbekende Amateur" die de lotgevallen van juffrouw Van Puffen tekende was eigenlijk kwalitatief de beste tekenaar. Er valt veel op zijn tekeningen te zien, zijn werk is fantasievol en geestig en het geheel had een Dubout-achtige uitstraling. Het is daarom des te vervelender dat we van onze amateur geen ware identiteit kunnen vaststellen.

De laatste lotgevallen van juffrouw Van Puffen

Kees Kampioen, door Nic Blans

De Haagse kunstenaar Nic Blans was ingehuurd om de jeugd wat kennis van het vogelrijk bij te brengen. Maar tot ieders geruststelling werden na verloop van tijd de avonturen wel wat spannender en raakte 'Kees Kampioen' verdwaald in een wat angstaanjagender biotoop, zoals spookhuizen. Hieronder een gagje van dezelfde tekenaar.

strip van Nic Blans (december 1950)

Kop Jeugdkampioen door Auke Tadema

Ook Anne Auke Tadema vergreep zich op positieve wijze aan ons geliefde tweewekelijks periodiek.

JeugdkampioenJeugdkampioen

Tumult in een Toeristenhotel, door Willy van der Heide en Wim Boost
Kop van Wim Boost

In de vierde jaargang, uit 1949, beginnen de 'Bob Evers' verhalen. De schrijver, Willy van der Heide, had net drie jaar in de gevangenis gezeten wegens zijn collaboratieve werkzaamheden tijdens de bezetting. Hij was als Willem W. Waterman de man achter onder andere het satirische blad De Gil. De 'Bob Evers' verhalen die in de Jeugdkampioen verschenen weken af en toe af van de uiteindelijke boekuitgaven en zijn daarom zeer gezocht bij de vele 'Bob Evers'-fans. Wanneer het laatste verhaal, 'De Smokkelvaart van de Maria', afgelopen is, is dat tevens het laatste nummer van de Jeugdkampioen (12 december 1954).

Blans en van der Heyde, kop van Nic Blanskop van Nic Blans

Register van tijdschriften