Stripgeschiedenis

Kakhiel

Kakhiel is een Nederlands internetfenomeen, die een cultstatus verkreeg met zijn melige bewerkingen van stockfoto's, dikwijls in stripformaat. De ware identiteit van Kakhiel blijft geheim. De enige bekende informatie is dat hij aan de Willem de Kooning Kunstacademie in Rotterdam heeft gestudeerd, bij een reclamebureau in Amsterdam werkte en begin twintig was toen hij zijn eerste fotobewerkingen op het hiphop-forum HiphopInJeSmoel deelde. Het succes motiveerde hem een site te lanceren en na 2010 ging zijn werk algauw via diverse sociale media viraal. Tegen 2017 bereikt hij meer dan 300.000 mensen via Facebook, 150.000 via Twitter en bijna 400.000 via Instagram. De auteur kon zelfs zijn vaste baan opzeggen en zich fulltime met Kakhiel bezighouden. Zijn schaarse openbare verschijningen gebeurden enkel in astronautenpak.

Werkwijze
Kakhiel plukt gratis stockfoto's van het Internet - vaak foto's van overgelukkige families of plaatjes met bejaarden - en voegt ballonnetjes toe met bizarre, melige or groffe dialogen en woordspelingen. Dit resulteert gaat vaak in cartoons die uit één plaatje bestaan, maar soms maakt hij ook gebruik van sequenties, hoewel dit vaak ook meermaals hetzelfde plaatje betreft. De doelbewust knullige lay-out van de ballonnetjes, teksten zonder interpunctie en lukrake plaatsing, dragen allen bij tot de hilariteit van deze gimmick.

Succes
Kahiel-woordspelingen als "oke doei" en "haha doei" zijn bekende online catchphrases geworden en te koop op T-shirts en andere merchandising. Zijn fotobewerkingen vonden uiteindelijk ook hun weg naar de gedrukte media, met sinds 2012 een reguliere fotostrip in Playboy en boekcollecties bij uitgeverij Lebowski ('Doei' in 2013 en 'Dat wordt lachen...' in 2014). In 2015 lanceerde hij een webstrip via 3LAB genaamd 'Vriende', over ene Patrick die een sitcom voor zijn terminaal zieke moeder probeert te maken. Kakhiel produceerde ook de videoclip voor het nummer 'Stem' (2015) van Marco Borsato en Gers Pardoel. De absurditeit van Kakhiels humor kan herleid worden tot de komiek Hans Teeuwen en cartoonisten als Kamagurka, Gummbah en Jeroom. Samen met Ype Driessen behoort hij tot de weinige fotostripauteurs in Nederland. Het Stripmuseum Groningen organiseerde in 2017 een tentoonstelling rond zijn werk.


Het bejaarde koppel Evert en Evelien keer regelmatig terug in Kakhiels fotostrips.

www.kakhiel.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)