Stripgeschiedenis

Ben van 't Klooster

Fiedelflier, by Ben van 't Klooster

Ben van 't Klooster (25 februari 1924 - 7 december 2005) was een van de voornaamste medewerkers van de Toonder Studio's in de periode 1946-1966. Hij werkte mee aan verschillende stripproducties, en creëerde zijn eigen strip 'Filo Fop' voor Tom Poes Weekblad. Deze strip werd voortgezet als dag- en weekstrip toen het weekblad werd opgeheven. Het zeepmerk Klok gaf in de jaren '50 ook een boekje uit van 'Filo Fop'. Van 't Klooster is ook de maker van de strip 'Fiedeflier', die door een zeepmerk werd verspreid via Spar supermarkten.

Filo Fop, by Ben van 't Klooster

In de jaren '50 was Van 't Klooster een van de tekenaars van de 'Tom Poes' dagstrip. Hij verzorgde de figuren, terwijl zijn collega Ben van Voorn de achtergronden tekende. Dit alles uiteraard op tekst van Marten Toonder. In de periode dat Van 't Klooster aan de strip verbonden was, werd de strip wat volwassener van toon. Van 't Klooster en Van Voorn waren ook verantwoordelijk voor het meeste tekenwerk van de 'Koning Hollewijn' strip in de jaren '50. In 1960 verliet hij de studio om tekenleraar te worden.

Koning Hollewijn by Ben van 't Klooster
Koning Hollewijn - De Flutters, by Van 't Klooster & Van Voorn (1955)

Van 1962 tot 1966 keerde hij terug op de studio. Hij werkte toen aan de 'Tom Poes' weekstrips voor Revue en Donald Duck. Ook was hij enige tijd hoofd van de tekenstudio. Ben van 't Klooster overleed in zijn slaap op 7 december 2005.

Tom Poes, by Ben van 't Klooster
Tom poes en de trouwe vierwielers (Donald Duck #22, 1966)

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars