Stripgeschiedenis

Simone Koch


Reclamestripje voor Lambiek uit Rhaa Lovely nr. 4 (1982).

Simone Koch is een wat onwaarschijnlijk persoon voor in een lijst met stripauteurs, aangezien ze voornamelijk aan de andere kant van de industrie heeft gewerkt. Tijdens de jaren 1980 en 1990 was ze een winkelbediende in Lambiek en later had ze haar eigen Amsterdamse stripwinkel: Tante Leny. Echter: in 1982 tekende ze een charmant stripje om Lambiek te promoten dat op een pagina met advertenties voor stripwinkels verscheen in het blad Rhaa Lovely. Alhoewel het haar enige (bekende) uitstapje in de stripkunst was, is het puur uit obscuriteit interessant. En vanzelfsprekend vanwege de connectie met Lambiek!

Lambiek
Simone, bijgenaamd "Plukkie", hielp vanaf begin jaren 1980 Kees Kousemaker en Klaas Knol in de Amsterdamse stripwinkel Lambiek. Ze was ook actief in de krakersbeweging en maakte deel uit van de groep die de oude textielfabriek Wijers in het centrum van Amsterdam bezette. Haar partner van toen was Job Goedhart, die ook nauw bij Lambiek betrokken was als een schilder en ontwerper. Het was een bewogen periode voor de winkel. In 1981 had Kousemaker net een onregelmatig verschijnend dagblaadje gelanceerd dat De Reporter heette. Vijf jaar later lanceerde Lambiek zijn eigen kunstgalerie, waarmee de internationale reputatie als stripinstituut verder werd gevestigd.


Pukkie verschijnt ook in het stripje dat Peter Pontiac maakte voor Rhaa Lovely nr. 2, waarin een futuristische Kees Kousemaker uitlegt dat tijdreizen de beste manier is voor antiquairs om eerste uitgaven te bemachtigen. Hij moet alleen wel personeel inhuren om ezelsoren en vlekken in de boeken te maken.

Tussen 1982 en 1984 gaf uitgeverij Yendor het stripblad Rhaa Lovely uit. Het bevatte vertaalde strips uit het Franse blad Fluide Glacial. Elk nummer had een advertentiepagina voor Nederlandse stripwinkels. Lambiek liet meestal een strip plaatsen die ofwel het concept van stripwinkels persifleerde of aangaf waaróm Lambiek geen advertentie op de pagina had staan. De eerste twee stripjes werden door Frits Jonker en Peter Pontiac gemaakt, gebaseerd op ideeën van Kousemaker, maar in het vierde nummer uit 1982 maakte niemand minder dan Plukkie een reclamestrip voor Lambiek. Het strookje werd later ook opgenomen in 'Lambiek's Almanak 1968-1993', een overzichtsboek ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de winkel in 1993. Simone Koch bleef met Lambiek verbonden tot de vroege jaren 1990.

Tante Leny
In 2001 openden zij en haar echtgenoot Theo hun eigen stripwinkel in Amsterdam-Noord. De winkel werd Tante Leny genoemd, naar het legendarische undergroundstripblad van Evert Geradts en Leny Zwalve uit de jaren 1970. Tante Leny werd echter van begin af aan geplaagd door financiële problemen. De pogingen van het koppel om de touwtjes aan elkaar te knopen en financiële steun vanuit het stadsdeel te krijgen werden op de voet gevolgd door documentairemaker Frans Bromet, die er twee uitzendingen van zijn serie 'Falliet of niet?' (2003) aan wijdde. Helaas moest Tante Leny in 2004 haar deuren sluiten.


Simone in Lambiek rond 1984. Achter in beeld zien we Klaas Knol aan de telefoon.

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)