Stripgeschiedenis

J. H. Koeleman jr.

Pinkie Pienter by J.H. Koeleman
Pinkie Pienter

Johan Koeleman (Amsterdam, 30/10/1926) studeerde aan de Grafische School en de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam. Hij brak zijn studie in 1946 om bij een reclamebureau te gaan werken. Koeleman bleef actief in deze branche tot 1969.

reclamewerk van J.H. Koeleman
Reclamewerk voor Miss Blanche sigaretten

In de periode 1954-1960 verscheen zijn enige stripserie bij Uitgeverij Mulder & Zn., 'De Avonturen van Pinkie Pienter'. Deze primitief getekende doch felgekleurde science-fictionstrip stond vol met vliegende schotels en robots, and was al gauw zeer geliefd bij het jonge publiek.

Pinkie Pienter by J.H. KoelemanPinkie Pienter by J.H. Koeleman

Koeleman maakte twee series van 'Pinkie Pienter', die ook vertaald werden in het Frans ('Les Aventures de Martin Malin'), Duits ('Die Abenteuer von Fritz Pfiffig') en Engels ('Ronny Roberts'). De laatste delen van de serie werden getekend door Lex Overeijnder en Berend Dam. In Frankrijk en Frans-Canada verscheen 'Pinkie Pienter' in oplages van 378.000 (eerste reeks) en 1.743.000 stuks (tweede reeks), terwijl de Nederlandse oplage respectievelijk 190.600 en 505.800 stuks bedroeg.

Pinkie Pienter, Bul Bumper en Flores

Pinkie Pinter werd immer bijgestaan door zijn trouwe vriend Flores. En de crimineel aangelegde tegenstander, die gelukkig steeds het onderspit delft, luistert naar de naam Bul Bumper (zie boven).

Pinkie Pienter by J.H. Koeleman

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars