Stripgeschiedenis

Rie Kooyman

Luilekkerland, door Rie Kooyman
Luilekkerland

Rie Kooyman (geboren: Oudkarspel, 27/3/1910, overleden: 22/10/1984) studeerde aan de School voor Decoratieve Kunsten en Kunstambachten in Haarlem, en aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam. Kooyman tekende 'Luilekkerland' en 'De Grote Reis' (52 wekelijkse afleveringen) in Hervormd Nederland.

Voor het kinderblad Kris Kras maakte zij verschillende strips, waaronder 'Avontuur in het Oerwoud' (1959) en 'Reinaard de Vos' (1955-56); van deze laatste strip verscheen ook een boekuitgave (Wolters-Noordhoff).

Luilekkerland, door Rie Kooyman
Luilekkerland

De meeste bekendheid kreeg ze echter met 'Hoki en Poki' (1954-62), die de eerste jaren als randfiguurtjes in Kris Kras verschenen. Toen de redactie van het tijdschrift er tenslotte niet zo veel meer in zag, werkte ze de figuurtjes verder uit en bood ze vervolgens aan bij Swan Features.

Hoki en Poki door Rie Kooyman
Hoki en Poki en het Oerdier

De strip verscheen toen gedurende 1 jaar in de zaterdageditie van het Utrechts Nieuwsblad (1965) en daarna (als dagstrip) in De Volkskrant (1965-68). Hoewel Rie Kooyman probeerde zoveel mogelijk afleveringen vooruit te maken, was deze manier van werken toch een grote belasting voor haar. Bovendien was 'Hoki en Poki' inmiddels zonder haar medeweten door Swan Features aan buitenlandse kranten verkocht.

Hoki en Poki door Rie Kooyman

In 1969 wist ze haar auteursrechten te herkrijgen en sinddsdien heeft ze geen strips meer gepubliceerd. Van 'Hoki en Poki' is ook een boekuitgave verschenen.

Rie Kooyman
Een brief van Rie Kooyman n.a.v. het verschijnen van Wordt Vervolgd, het Striplexicon der Lage Landen door Evelien en Kees Kousemaker. 

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars