Stripgeschiedenis

Hein Kray

Pietje en Wietje door Hein Kray

Hein Kray (geboren te Assen op 19 april 1901 en overleden op 22 maart 1995) studeerde schilderen en tekenen met Eduard Houbolt in Den Haag in de periode 1922-23. Rond dezelfde tijd tekent hij politieke cartoons voor kranten als De Houten Pomp en De Standaard.

Kees Knip door Hein Kray

Zijn eerste stripverhaal is 'Per Vliegmachine de Wereld Rond', dat gepubliceerd werd in De Nieuwe Provinciale Groninger Courant en De Nieuwe Drenste Courant. Voor deze regionale kranten maakte Kray in totaal negen strips, waaronder 'Pikkie en Goudglansje' (1936), 'Baas Blaas, de Tielse Kruidenier' (1938-40), 'Davina's Eekhoorntje' (1946) en 'Koos de Fantast' (1951). Alle vier deze strips werden overigens geschreven door Kray's echtgenote, To van Thiel.

Pippie Tater en Simpie GoochemPippie Tater en Simpie Goochem

Verder verschenen nog enige strips van Kray in De Standaard, zoals 'Met Pippie Tater en Simpie Goochem op Stap' (tekst van Ad Goede, 1932-33), 'De Broertjes Brand' (tekst van A.C. Biemond, 1936) en 'Vacantie van Kees Knip' (tekst Nel v/d Vljs, 1940).

Lange Jaap

De strip 'Kwiebus Kwast' (ook op tekst van zijn vrouw To van Thiel) verscheen in het "Rotterdammer Kwartet" (een verzamelnaam voor vier Rotterdamse kranten) in 1939.

Pippie Tater en Simpie Goochem

Hein Kray was eveneens actief als illustrator van kinderboeken en was een van de oprichters van de schildersgroep De Drentse Schilders, die actief was tot 1953.

De Vacantie van Kees Knip door Hein Kray

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars