Stripgeschiedenis

Freddie Langeler

Bello Blafmeier, door Freddie Langeler (Radiomaandblad, winter 1938)
Bello Blafmeier (Radiomaandblad, winter 1938)

Johanna Fredericka Langeler (geboren: 4 april 1899, overleden: 18 maart 1948) ontving geen speciale tekenopleiding, zij ontwikkelde zichzelf. Ze is vooral werkzaam geweest als illustratrice, en ze schreef niet zelden ook zelf de tekst. Auteurs van wie zij nogal wat boeken illustreerde zijn met name Alfred Listal, A. D. Hildebrand en A.B. van Tienhoven.

Jong Nederland voorplaat door Freddie LangelerJong Nederland voorplaat door Freddie Langeler
Voorplaten voor Jong Nederland (1925)

Bobby den SpeurderIn april 1924 tekende zij de strip 'Bobby den Speurder', voor de speurderssectie van De Telegraaf, op tekst van Clinge Doorenbos, die deze rubriek later (zonder illustraties) alleen voortzette.

 

Ons eigen tijdschrift voor jongeren, tekenen door Freddie Langeler

Als echtgenote van E. M. ten Harmsen van der Beek had zij een groot aandeel in de totstandkoming van diens strip 'Flipje, het fruitbaasje van Tiel'. Ook bij andere publicaties heeft zij veel met haar echtgenoot samengewerkt, zoals de strip over de het konijn Pietje Pluk en het eendje Kootje Kwak voor een uitgave van de Gelderse Electriciteits Mij. De strip vond ook zijn weg naar tijdschriften uit Nederlands-Indië.

Pietje Pluk en Kootje Kwak

Als striptekenares maakte zij tekststrip 'De Lotgevallen van Barendje Kwik aan 't Hof van Koning Suikerbuik' op tekst van Karel van Wijdenes in Elck Wat Wils (1935), evenals ' Bello Blafmeier' voor het Radiomaandblad (1938).

Bello Blafmeier, door Freddie Langeler (Radiomaandblad, 1938)
Bello Blafmeier (Radiomaandblad, 1938)

Veel van haar werk ligt in het randgebied tussen beeldverhaal en geïllustreerd verhaal, zoals haar 'Kamper grappen -Oude verhaaljes met nieuwe plaatjes', dat in oblongvorm en met harde kaft verscheen bij Uigeverij Meulenhoff in Amsterdam (1924). Jarenlang heeft zij als illustratrice en schrijfster meegewerkt aan Kiekeboe, het blad van mevrouw D. A. Cramer-Schaap. Ze was de moeder van kunstenares Fritzi ten Harmsen van der Beek, die in de gekraakte Blaricumse villa Jagtlust in de jaren '50 en '60 de hele Amsterdamse kunstscene entertainde.

Mijn Muziekhoekje (Jong Nederland, 1928)

ansichtkaart door Freddie Langeler

Striphelden op de planken

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars