Stripgeschiedenis

Wim Lensen

Sim en Pans door Wim Lensen
Sim en Pans (Tom Poes Weekblad, 1947)

Wim G. Lensen (geboren op 8 oktober 1914, overleden op 7 december 1993) was een van de vroegste medewerkers van Marten Toonder en diens Toonder Studio's. Hij werkte aanvankelijk bij het reclamebureau Pätz op het Rokin in Amsterdam, en werd in 1940 aangenomen als assistent van Marten Toonder. Hij tekende mee aan de stripproducties van Diana Editions, en werd niet veel later de inkter van de achtergronden van de 'Tom Poes' dagstrip. In de tweede helft van de jaren '40 verzorgde hij de potloodtekeningen van enkele verhalen van de nieuwe strip 'Panda'.

Sim en Pans, by Wim Lensen
Sim en Pans (Pum Pum, 1957)

Voor Tom Poes Weekblad creëerde hij enkele eigen strips, zoals 'Sim en Pans' en 'De heren Jansen en Tilanus in het land der Troegels', maar ook de puzzelrubriek van 'Professor Eureka'. Toen het blad in 1951 werd opgeheven, zette hij 'Sim en Pans' voort in Wereldkroniek. Daarnaast illustreerde Lensen de ansichtkaartenserie 'Doremias Dias'.

Professor Eureka, by Wim Lensen
Professor Eureka (Tom Poes Weekblad, 1948)

Lensen voornaamste bijdrage aan de Toonder producties is wel de inkleuring van de wekelijkse 'Tom Poes' strip voor Revue. Tussen 1964 en 1974 kleurde hij ook de 'Puk en Poppedijn' strip van Piet Wijn voor De Spiegel. Jammer genoeg ging in 1971 het meeste originele kleurwerk van Lensen verloren bij een brand op het kasteel Nederhorst ten Berg, waar de studio was gevestigd.

Tom Poes, by Wim Lensen

Lensen, een van de weinige tekenaars in vaste dienst bij de Toonder Studio's, is deze klap mentaal nooit te boven gekomen. Hij verbleef zelfs enige tijd in een psychiatrische inrichting wegens hallucinaties. Hij keerde niet terug op de studio, en overleed in 1993.

Jansen en Tilanus, by Wim Lensen
Jansen en Tilanus

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars