Stripgeschiedenis

Jan Lutz

ballonstrip uit Kiekeboe (1930)
Strip van Lutz uit Kiekeboe (1930). Misschien wel de eerste Nederlandse ballonstrip.

Johannes Hermanus Lutz (geboren: Rotterdam, 11 november 1888, overleden: Laren, 7 september 1957) was illustrator, graficus, cartoonist en tekenaar, evenals zijn broer, Peter Lutz. Hij was voornamelijk werkzaam als free-lance illustrator van kinderboeken. Hij verzorgde illustraties bij boeken van onder andere A.D. Hildebrad, W.G. van de Hulst sr. en Leonard Roggeveen. Lutz werkte daarnaast jarenlang voor halve dagen bij Bührmann-Tetterode in Amsterdam.

Joossie Pitriet

Publicaties van Lutz zijn onder meer 'De Avonturen van Daantje Hap en z'n vrienden' in het Algemeen Handelsblad (1925), 'Van Joco en Boro die het Laatst Lachten' in Zonneschijn (1932) en 'Reus Boem' in de Engelbewaarder. Samen met Berard Reith maakte hij 'Bobo, het Eskimojongetje', dat als boek bij De Spaarnestad verscheen in 1947.

cover voor Zonneschijncover voor Zonneschijn

Na de oorlog werkte Lutz onder meer voor de Katholieke Illustratie, waarvoor hij in 1954 en 1955 de strip 'Wilko, de zoon van de Roofridder' op tekst van Nico J. P. Smith maakte. Verder illustreerde hij kleine boekjes voor jamfabriek De Betuwe te Tiel, nog vóór de verschijning van Flipje.

strip uit Zonneschijn (1932)

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Bobo, het Eskimojongetje