Stripgeschiedenis

Georges Mazure

Myra van Dijk door Georges Mazure
Myra van Dijk

Georges Laurent Mazure (geboren: Nijmegen, 19/11/1919, overleden: 25/2/1980) was de broer van Alfred Mazure, de bedenker van de klassieke held 'Dick Bos'. Alhoewel zijn werk nooit dezelfde populariteit kreeg als dat van zijn broer, was hij zelf ook een productief tekenaar. Hij leefde vaak in het buitenland, wat resulteerde in veel opdrachten voor buitenlandse uitgevers. In de jaren '40 werkte hij voor de Joop Geesink studio, waar hij illustratiewerk verrichte voor de poppenfilm 'De Drie Musketiers'.

Spot Morton door Georges MazureMaja door Georges MazureVanaf het eind van de jaren '40 tot en met het midden van de jaren '50 tekende hij vele beeldromans. Zo nam hij 'Spot Morton' over van Ben Abas, maakte hij 'Maja Knapt Het Wel Op' voor uitgever John Kappee en tekende hij zes deeltjes van 'Dolf Staal' voor de kruideniersketen De Spar.

Horre, Harm en Hella door Georges Mazure

Na de oorlog was Mazure eveneens actief als politiek cartoonist voor het Algemeen Handelsblad. Ook leverde hij illustraties voor Panorama, Margriet en het Belgische blad Humo. Vanaf de jaren '60 werkte hij voor de Toonder Studios aan diverse krantenstrips.

Jacqueline door Georges Mazure
Jacqueline (Utrechts Nieuwsblad, 30/3/1960)

Hij illustreerde enige tijd 'Horre, Harm en Hella' op tekst van Andries Brandt in De Telegraaf, en hij begon zijn eigen strip over criminologe 'Myra van Dijk' voor Het Vrije Volk. Deze series signeerde hij met Geo. In 1960 en 1961 maakte hij eveneens de krantenstrip 'Jacqueline' voor de Regionale Dagbladpers.

Mignon by Georges Mazure
Mignon

In de zeventiger jaren was Mazure ook present in het meidenblad Tina, met series als 'Mignon' (1972-74) en 'Paula' (1974-75). Mazure verbleef de laatste jaren van zijn leven in Frankrijk. Voor het blad Robbedoes/Spirou tekende hij in 1978 'Sahara'. Eerder al, in 1968, had hij op tekst van Albert Desprechins de strip 'Ring in Rio' voor dit blad gemaakt. Verder vulde hij redactionele pagina's over etymologie in regionale kranten, schreef hij hoorspelen voor de AVRO, en maakte hij omslagillustraties voor detectiveromans.

Horre Harm en Hella (1970)
Horre, Harm en Hella (1970)

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars