Stripgeschiedenis

Wim Meuldijk

Ketelbinkie door Wim Meuldijk (1945)

De loopbaan van schrijver/tekenaar Wim Meuldijk (geb. 8 juni 1922, overleden 27 december 2007) begon in het oorlogsjaar 1942 bij Het Volk en Voorwaarts, waar op 14 juli 1942 de tekststrip 'Sneeuwvlok de Eskimo' van start ging. In totaal verschenen er 1253 afleveringen van deze strip. De laatste verscheen op 30 december 1944 bij Het Volk. In 1943 verscheen van 'Sneeuwvlok' het nu zeer zeldzame boekje 'De Wedstrijd voor Hondensleden'.

Sneeuwvlok door Wim Meuldijk

Sneeuwvlok de Eskimo

Na de oorlog lukte het Wim Meuldijk samen met Ton van Heusden een grote partij papier van de Duitsers te versieren en startten zij het blad Sneeuwvlok. Er verschenen in totaal tien nummers van.

Plukkie Buksjek, tekening Wim Meuldijk

Naast de tekststrip 'Sneeuwvlok' bevatte het blad van de hand van Wim Meuldijk (onder het pseudoniem Wimm) ook de tekststrip 'Pirandello' en de gagstrip met tekst 'Plukkie Buksjek'. Dertig afleveringen (96 platen) van de strip 'Sneeuwvlok' werden als oblong boekje, met de titel 'Sneeuwvlok verovert Fatalië', uitgegeven zo rond 1948.

Sneeuwvlok, door Wim Meuldijk
Sneeuwvlok

Oscar door Wim Meuldijk
In december 1946 verscheen een stripboekje over een andere creatie van Meuldijk, namelijk het eendje Oscar.

De tekststrip 'Ketelbinkie' heeft in veel kranten gestaan. De strip was bijzonder populair en voortbordurend op dit succes begon Wim Meuldijk samen met Ton van Heusden de Ketelbinkie-krant (voortzetting van Sneeuwvlok). Het eerste nummer verscheen in januari 1948.

Ketelbinkie door Wim Meuldijk
De "oude" Ketelbinkie uit 1945 (gagstrip)

Naast een herdruk van de Sneeuwvlok-afleveringen uit de oorlog bevatte het blad strips van anderen. Op 28 maart 1952 verscheen naast de Rotterdamse editie van de Ketelbinkie-krant ook een editie voor de rest van Nederland, onder de naam Robs Vrienden.

Ketelbinkie

Ketelbinkie door Wim Meuldijk

Knots en Knars in Sneeuwvlok

Als twee boeven in het stripverhaal pech hebben, dan zijn het de oerdomme criminelen Knots en Knars wel. Niet alleen als tegenstanders van Sneeuwvlok krijgen ze het lid op de neus, maar ook als zij in Meuldijks volgende strip, 'Ketelbinkie', hun doortrapte opwachting maken, zetten hun snode plannen geen zoden aan de dijk.

Pipo door Wim Meuldijk
Pipo door Wim Meuldijk zelf 

Naast 'Ketelbinkie' van Wim Meuldijk, bevatte het blad strips van andere tekenaars. Het laatste nummer verscheen begin 1957. De televisie werd in de jaren '60 belangrijk voor Meuldijk. De kinderserie 'Pipo de Clown' oogstte veel succes. In 1969 ging in Donald Duck de balloonstrip 'Pipo de Clown' van start, met tekeningen van Jan van der Voo en tekst van Wim Meuldijk.

Pipo de Clown door Jan WesselingPipo de Clown, door Jan van der Voo
Pipo door Jan Wesseling (links) en Jan van der Voo (rechts)

Albumuitgaven van 'Pipo de Clown' verschenen in 1970 en 1973. Ook in Donald Duck zagen we de terugkeer van de strip 'Ketelbinkie', nu getekend door Van Haasteren en Van der Voo. In 2003 kreeg Wim Meuldijk door het Stripschap de Bulletje & Boonestaak-schaal toegekend. Hij overleed in zijn Spaanse woonplaats Vera in december 2007.

Wim Meuldijk, foto C. Kousemaker
Foto: Kees Kousemaker

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars