Stripgeschiedenis

Bram Ohm

Dikkie Dapper, door Bram Ohm
Dikkie Dapper

Bram Ohm (9 mei 1906 - 25 juni 1987) studeerde kunsten in Amsterdam, waarna hij werkte als illustrator en stripmaker. In de periode voor de Tweede Wereldoorlog werkte hij bij de Rotogravure Mij. te Leiden. Tussen 1935 en 1940 maakte hij avonturenstrips voor verschillende tijdschriften. Na de oorlog werd hij aangenomen bij de Geïllustreerde Pers. Zijn bekendse strip is 'Dikkie Dapper', die van 1946 tot 1965 in diverse bladen stond, zoals Jeugdland, Jeufweredld, Vizier en Eva. Hij gebruikte ook wel pseudoniemen, zoals B. H. Ohwee.

Pietje Pinguin, door Bram Ohm

'Dikkie Dapper', de strip over een Amsterdams straatjochie, werd zo populair onder jonge lezers dat er een aparte Dikkie Dapper Krant werd gelanceerd, die verscheen van 1955 tot 1955. In de jaren zestig werd er een toneelvoorstelling van gemaakt (overigens zonder toestemming van de maker), die door heel het land werd opgevoerd.

Dikkie Dapper, door Bram Ohm

Bram Ohm maakte ook de strip 'Miepie', over een katje, voor het blad Eva van 1949 tot 1965. Andere titels van zijn hand zijn 'Hoe Twee Hollandse Jongens op Mars Belandden' (Jeugdland, 1940-41), 'Oom Bart's Avonturen op de Planeet Mars' (Jeugdland, 1941) en 'De Avonturen van Sim Pansee' (met Jan Has in De Prins, 1943). Bram Ohm overleed in Amsterdam in 1987.

Tekening voor Jeugdland"Wat je hier ziet
is de waarheid niet
't Is een bange droom
van mijnheer Ohm"

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Cover voor Geïllustreerd Stuiversblad