Stripgeschiedenis

Minck Oosterveer

Jack Pott door Minck Oosterveer
Jack Pott (Algemeen Dagblad)

Minck Oosterveer (Dordrecht, 19 juli 1961 - 17 september 2011) volgde een opleiding tot tekenleraar. Hoewel hij in Holland met Europese strips opgroeide, was hij spoedig meer geinteresseerd in Amerikaanse comics, vooral krantenstrips uit de jaren '30 tot de jaren '50. Het was het pulpachtige, de directe stijl en het gebruik van zwart en wit in het realistische tekenwerk dat hem het meest aantrok. Het werk van Oosterveer werd sterk beïnvloed door Milton Caniff, Alex Raymond, en Will Eisner.

Claudia Brucken - Operatie Sneeuw
Claudia Brücken - Operatie Sneeuw

Oosterveers eerste strip was 'Kronieken van de Platte Aarde: Xorque de Vrijgeborene', dat in 1983 door Jumbo-Offset werd gepublicheerd. Daarna tekende hij voor het blad Yèch, waar hij voor het eerst samenwerkte met Willem Ritstier. Samen maakten ze eerst 'June May' en daarna 'Philip J. Bogaard' voor de kranten van de Sijthoff Pers. Vervolgens tekende Minck korte tijd op tekst van Jan Schrijver de humoristische strip 'Kor Selet en Dirk Twaar' voor Eppo Wordt Vervolgd.

Oosterveer werkte daarna enige tijd voor Studio Peter de Raaf aan merchandising van figuren als 'Tom & Jerry', 'Sesamstraat', 'Paddington', 'Ovide' en 'Spider-Man'. Hij keerde uiteindelijk weer terug naar de strip en maakte samen met Willem Ritstier de reeks 'Claudia Brücken' voor Lombard-uitgaven en het weekblad Kuifje/Tintin. Deze Berlijnse politie-inspecteur is vernoemd naar de zangeres van de popgroep Propaganda. Aan de strip kwam in 1990 noodgedwongen een einde, omdat Lombard stopte met het uitgeven van albums van Nederlandse tekenaars. Het laatste verhaal, 'Operatie Sneeuw', werd tien jaar later alsnog door Boumaar uitgegeven. De samenwerking met Ritstier resulteerde daarnaast in een dagelijkse krantenstrip in een Amerikaanse stijl, 'Jack Pott', die tot 1994 in het Algemeen Dagblad stond.

Claudia Brucken door Minck OosterveerNicky Saxx door Minck Oosterveer

Vervolgens begon Oosterveer ook met Willem Ritstier in 1996 de krantenstrip 'Zodiak' voor De Telegraaf, 'Speedball Nation' en 'Rick Rolluik' voor Suske en Wiske Weekblad en 'Arachna' in ComicWatch Magazine. Oosterveer maakte eveneens enkele gags in de reeks 'Rooie Oortjes', en de strip 'Coentje' voor Kameraadjes, het juniorblad van Feyenoord. Oosterveer schreef en tekende 'Excalibur' for Enigma en leverde in 2002 verder het tekenwerk voor de animatie-instructiefilm 'Mario A'.

Nicky Saxx door Minck Oosterveer

Nicky Saxx door Minck Oosterveer
Nicky Saxx - Bedrog 

In 2002 begonnen Oosterveer en Ritstier een nieuwe krantenstrip in De Telegraaf, getiteld 'Nicky Saxx'. De Telegraaf publiceerde deze strip tot januari 2008, toen de krant stopte met het plaatsen van vervolgstrips. Albumpublicaties verschenen bij Boumaar en BeeDee en Uitgeverij Kippenvel kwam zelfs met een Nicky Saxx Magazine. In 2007 startten ze de stripserie 'Trunk' naar aanleiding van een one-shot in de horrorbundel 'Bloeddorst' (diverse Nederlandse en Vlaamse auteurs). Een lang verhaal van deze held verscheen vervolgens in MYX.

Zodiak door Minck Oosterveer

Zodiak door Minck Oosterveer
Zodiak 

Oosterveer en Ritstier waren ook aanwezig in de geherlanceerde Eppo. Zo maakten zij de westernstrip 'Ronson Inc' en vormden zij een tweede team, voor de spin-off van de succes-strip 'Storm', getiteld 'De Kronieken van de Buitenring'.

Ronson Inc by Minck Oosterveer
Ronson Inc (Eppo #16, 2009)

Zombie Tales door Minck OosterveerOosterveer was een van de weinige Nederlandse tekenaars die ook in de Verenigde Staten doorbrak. Zijn eerste Amerikaanse werk verscheen in augustus 2008 in de serie 'Zombie Tales' (op tekst van Chris Morgan), die door BOOM Studio's wordt uitgegeven. Daarna werkte hij in 2009 en 2010 met de schrijver Mark Waid aan de mini-series 'The Unknown' en 'The Unknown: The Devil made Flesh', ook voor BOOM Studio's.

Oosterveer werkte daarna verder met Waid aan 'Ruse' en 'Hat Trick'. Dit werd gevolgd door 'Maps of Earth Conspiracies' met Charles Webb en 'Deadly Foes', een spin-off van 'Spider-Man'.

Op zaterdag 17 september 2011 kwam Minck Oosterveer, slechts 50 jaar oud, bij een tragisch motorongeluk om het leven.

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars