Stripgeschiedenis

Wilbert Plijnaar

Koen Kalkoen, by Wilbert Plijnaar
Koen Kalkoen

Wilbert Plijnaar (Rotterdam, 12 februari 1954) begon zijn carrière in 1972 als tekenaar voor het vrolijke weekblad Donald Duck. Hij schreef en tekende verhalen met figuren als Gijs Gans, De grote Boze Wolf en Hiawatha. Daarnaast maakte hij illustraties voor vele voorkanten. In het midden van de jaren '70 maakte hij de overstap naar Eppo, waar hij samen met Jan van Die werd aangesteld om de nieuwste incarnatie van de 'Sjors en Sjimmie' strip te schrijven. Tekenaar van de strip was Robert van der Kroft, en het trio dat later bekend werd als de Wiroja's, zorgde voor een complete modernisering van de dan al decennia-oude strip.

Donald Duck cover by Wilbert PlijnaarDonald Duck cover by Wilbert Plijnaar

Daarnaast maakte Plijnaar andere strips voor Eppo, zoals 'Ko en Oom Jo' en 'Koen Kalkoen'. Ook maakte hij concepten voor strips die door anderen werden uitgewerkt, zoals 'Max Laadvermogen' en 'De Alsjemaar Bekend Band'. Samen met Jan van Die schreef hij het stripalbum 'Omni', dat werd getekend door Jan Bosschaert. Via het amateurblad Yèch (Pinpoint Productions i.s.m. Oberon) stoomde hij nieuw talent klaar voor een eventuele publicatie in Eppo/Wordt Vervolgd.

Plijnaar's Orange comic
Plijnaar's sinaasappelstrip

In 1988 veranderde Eppo in Sjors en Sjimmie Stripblad en moesten er langere verhalen worden geproduceerd van de 'Sjors en Sjimmie' gagstrip. Vanwege dit extra werk werd een beroep gedaan op externe schrijvers en tekenaars, zoals Hein Haakman en de Spaanse tekenstudio's Comicup, Bonnet en Comicon. Dit alles uiteraard onder strenge supervisie van de Wiroja's. Het trio begon rond dezelfde tijd een andere strip, genaamd 'Claire', die werk gepubliceerd in het Vlaamse damesblad Flair. In 2001 droeg Plijnaar zijn aandeel in het plotwerk over aan Evert Geradts.

script for Claire, by Wilbert Plijnaar
Deel van een script voor Claire

Plijnaar had gedurende de jaren '80 en '90 al regelmatig gewerkt als achtergrondtekenaar, conceptontwerper en hoofd van de animatie-afdeling van het agentschap Comic House. Een van zijn bekendste creaties uit deze periode is het konijn 'Hannibal' voor de verpakkingen van de schoolmelk. In 1995 werd hij uitgenodigd om als storyboard artist voor Warner Bros. in Los Angeles te komen werken. Hij werkte vervolgens mee aan een hele rij films en andere animatieprojecten, waaronder 'Quest for Camelot', 'Osmosis Jones' (Warner Bros), 'Ice Age' 1 and 2 (20th Century Fox/Blue Sky), 'Jimmy Neutron Boy Genius' (Paramount/Nickelodeon), 'Shrek II' en 'Over the Hedge' (allebei Dreamworks).

Plijnaar, by himself

Plijnaar's portfolio at ComicHouse

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars