Stripgeschiedenis

Flip van der Schalie

Bollie Bof, van Flip van der Schalie

Flip van der Schalie (geb. 16-05-1923, overl. 13-04-1999) kwam op 23-jarige leeftijd in contact met Piet van Elk en sloot zich aan bij diens Stripfilmstudio. De artistiek aangelegde Van der Schalie leerde hierbij het vak van striptekenen en begon eerst als inkter van de strips van Van Elk en van de overige tekenaars van de Stripfilmstudio. Kort daarop vervaardigde hij z'n eigen strips voor deze studio.

Bollie Bof, door Flip van der Schalie

Hij ontwierp een mannetje met een bloempje in z'n hoofd en gaf hem de naam 'Bollie Bof'. Hiervan verschenen in een aantal regionale kranten 2 verhalen met als titel: 'Bollie Bof en de zilveren olifantjes' en 'Bollie Bof redt de koning'. Ook in enkele Belgische dagbladen verschenen zijn verhalen. Voor uitgeverij Mulder ontwierp hij in 1948 vier verhalen van 'Bollie Bof' geheel in kleur. Deze zijn echter nooit uitgegeven.

Bollie Bof, door Flip van der Schalie

Omdat hij van jongs af aan al geïnteresseerd was in vooral de Amerikaanse filmindustrie tekende hij een tweede strip en gaf dit figuurtje, een mannetje in de vorm van een opgerolde filmrol, de naam 'Ferrie Funnie'. Dit verhaal verscheen in 1947 in het filmblad Filmwereld (12 afleveringen).

Ferrie Funnie, door Flip van der Schalie

Nadat de Stripfilmstudio ophield te bestaan ging Van der Schalie, die een groot liefhebber was van het werk van Jo Spier, verder als illustrator van o.a. kinderboeken.

Aan het begin van de jaren '50 nam zijn carrière een geheel ander wending. Hij stapte over naar de radio- en televisiewereld en bepaalde in die tijd het gezicht van de AVRO. Zo produceerde hij voor de radio het legendarische programma De Bonte Dinsdagavondtrein en voor de televisie Wie van de Drie, dat hij ook jarenlang presenteerde. Naast dit alles werkte in die tijd ook bij de Hoorspelkern.

Na zijn actieve loopbaan ging hij over tot zijn hobby: het maken van aquarellen.

Die van mij, die zei toen, door Flip van der Schalie

In 1955 gaf uitgeverij Bigot & Van Rossum N.V. uit Blaricum het boekje 'Die van mij, die zei toen' uit. Het boekje was een verzameling anekdotes en grappige opmerkingen van kinderen, samengesteld door de toen bekende radioman Peter Piekos. De illustraties en de voorplaat zijn van Flip van der Schalie.

(Met dank aan Ernst Slinger)

Bollie Bof, door Flip van der Schalie

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars