Stripgeschiedenis

Ton Smits

Ton Smits

Ton Smits (geb. Veghel, 18/2/1921 - overleden 5/8/1981) is een Nederlandse striptekenaar en cartoonist. He debuteerde waarschijnlijk in De Humorist in de vroege jaren '40, waar hij enkele strips maakte onder de signaturen Tommy en Jules.

Dolly en de Juwelendiefstal
Dolly en de Diamantenroof

In de tweede helft van de jaren '40 werkte hij voor de Helmondse Courant. Voor deze krant maakte hij de strips 'Karel Kwiek', 'Daniël Daazer' en 'Dolly en de Juwelendiefstal'. Hij kreeg ook bekendheid als de ontwerper van het logo van de jaarlijkse Cartoonale/Knokke-Heist.

Karel Kwiek
Karel Kwiek

Als cartoonist publiceerde hij onder andere in Tussen De Rails. Tussen 1949 en 1975 verscheen zijn werk ook in de Amerikaanse bladen The New Yorker, The Saturday Evening Post, Collier's, Look en This Week Magazine.

Karel Kwiek
Karel Kwiek

Smits was voorts actief als kunstschilder. Op initiatief van de Nederlandse Cartoonisten Vereniging "De Tulp" is er een bronzen legpenning geslagen als eerbetoon aan Ton Smits, Nederlands eerste internationaal bekende cartoonist.

Alles op een hoopje, door Ton SmitsHet Kompas, door Ton Smits cartoon van Ton Smits

Ton SmitsDe drukste tijd als striptekenaar was voor Ton Smits was misschien wel zijn tijd bij De Kompas. Voor deze krant maakte hij vaste rubrieken als 'Alles op 'n Hoopje' en advertenties.

cartoon van Ton Smits

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars