Stripgeschiedenis

Henk Sprenger

Piloot Storm door Henk Sprenger, 1947-11-28
Piloot Storm (Tom Poes Weekblad nr. 1, 28-11-1947)

Henk Sprenger (geb. 3 januari 1919, overl. 29 december 2005) was een Nederlandse striptekenaar, wiens strips in de jaren '50 een ongekend grote bekendheid genoten. Zijn strips 'Piloot Storm' en 'Monus, de Man van de Maan', die in de krant en Tom Poes Weekblad stonden, voldoen aan alles wat in die tijd gebruikelijk was voor de Nederlandse tekststrip. De grootste bekendheid kreeg zijn balloonstrip 'Kick Wilstra'. Balloonstrips waren in het Nederlandse stripidioom een vrijwel onbekend fenomeen. Een ander kenmerk van Sprengers strips was de humoristische wijze waarop hij bepaalde uitdrukkingen en gezegden in beeld bracht. Zo werd "Koning Voetbal" uitgebeeld als een bal met pootjes en een kroontje.

Kick Wilstra, door Henk Sprenger
Kick Wilstra

De enige tekenopleiding die Henk Sprenger heeft gevolgd is zijn akte L.O., want de vierjarige opleiding M.O. duurde hem te lang. Hij tekende, inktte, schreef en bedacht de plots van al zijn verhalen zelf. Vele jaren achter elkaar maakte hij gemiddeld twee strips per dag. In het werk van Henk Sprenger staan twee dingen centraal: voetbal ('Kick Wilstra') en het Grote Avontuur ('Piloot Storm').

Piloot Storm, door Henk Sprenger
Piloot Storm

In de tweede wereldoorlog was Sprenger actief bij de Toonder Studio's in Amsterdam. Hij werkte op de tekenfilmafdeling als animator. In die tijd maakte hij tekeningen voor het blad Metro, dat werd gedrukt door drukkerij D.A.V.I.D. (De Algemene Vrije Illegale Drukkerij). Tijdens de bevrijding van Nederland kwam Sprenger in aanraking met het Canadese magazine The Maple Leaf. Daarin stonden een paar strips die Sprenger later als inspiratie gebruikte voor zijn eerste echte strip 'Demoneneiland'.

Patava, de holenjongen

Sprenger heeft in 1948 het boek 'Patave het holenjong' geïllustreerd. Daarna werd in het weekblad Pum Pum en in het IVIO-jeugdblad een bewerking van dit boek gepubliceerd. Ook tekende hij voor het Tom Poes Weekblad. Na de oorlog tekende Sprenger voor de Toonder Studio's 'Monus, de Man van de Maan', op tekst van A.D. Hildebrand.

Monus, de Man van de Maan

Na zijn debuut met 'Demoneneiland' kwam Sprengers doorbraak met de oorlogsvlieger Arend Stork. Arend Stork was een passend figuur in de roes van de na-oorlogsjaren en werd gepubliceerd in De Geïllustreerde. Arend Stork maakte al snel plaats voor Arend Storm, ook wel Piloot Storm genoemd. Van Piloot Storm heeft Tukstra Beschuitfabriek zes delen uitgegeven, niet lang daarna zijn er ook nog 6 delen door Uitgeverij De Vlijt uitgegeven. In 1973-1974 heeft uitgeverij Skarabee nog vier paperbacks uitgeven.

Kick Wilstra, door Henk SprengerIn 1949 verscheen het eerste deel van 'Kick Wilstra', de voetbalheld, wiens naam een samenstelsel was van de namen van de bekende voetballers Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra. Deze strip werd gepubliceerd in het boek 'Het Nieuwe Avonturenboek van Ketelbinkie en zijn vrienden'. Vanaf 1952 verscheen 'Kick Wilstra' in de Ketelbinkie Krant en in Robs Vrienden. Omdat de strip zo populair werd heeft 'Kick Wilstra' in diverse kranten gestaan. De krantenstrips van 'Kick Wilstra' zijn in 18 oblong deeltjes uitgegeven.

Kick en zonen, door Henk Sprenger
Kick en zonen

Door de successen van het Nederlands elftal in de jaren '70 werd er vaak gevraagd om een vervolg op Kick Wilstra. Dit is er nooit gekomen, wel heeft Sprenger een strip gemaakt over Piet Keizer. Deze strip werd gepubliceerd in Het Parool en in Grundig boekjes. De laatste jaren van zijn werkzame leven was Sprenger in dienst bij vliegtuigfabrikant Fokker waar men nog menigmaal een beroep deed op zijn tekentalent.

Tentoonstelling in Galerie Lambiek 1999Een jonge Henk Sprenger

Eind 1998 was er in Galerie Lambiek een prachtige overzichtstentoonstelling van het werk van Sprenger. Hierboven ziet u de uitnodiging, getekend door Peter Pontiac. Door de gigantische aandacht van radio TV en schrijvende pers, werd nog eens goed duidelijk hoe diep zijn figuren in de harten der Nederlanders zijn verankerd. In 2003 werd zijn werk ook erkend door het Stripschap, dat hem de Bulletje & Boonetsaak-schaal toekende. Op 29 december 2005 overleed Henk Sprenger.

Henk Sprenger, 1991

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars