Stripgeschiedenis

Frans Verschoor

Bassie en Adriaan by Frans Verschoor
De avonturen van Bassie en Adriaan 2 - 'De Ontvoering'.

Frans Verschoor was een Nederlands striptekenaar, bekend om zijn strips gebaseerd op de populaire kinderserie 'Bassie en Adriaan'. De stripboeken werden tussen 1983 en 1985 gepubliceerd. Verschoor tekende later een 'Bassie en Adriaan' gagstrip voor het Bassie en Adriaan Magazine (1997-2000). Hij maakte ook illustraties voor de Leeuwarder Courant en ontwierp de cover van het 'Bassie en Adriaan' album 'En De Verzonken Stad' (2001).

Jonge jaren
Frans Verschoor werd op 31 januari 1956 in Hillegom geboren. Nadat hij in Ede zijn militaire dienst vervulde, woonde hij enige tijd in Ermelo, voordat hij zich vestigde in het Friese dorp Tijnje. Hij was een goede vriend van Bas en Aad van Toor, de twee komieken die later bekend zouden worden als Bassie en Adriaan. In 1973 nam hij met Karst Berkenbosch een Fries album op, genaamd 'Zomer op Ameland', dat in 2001 heruitgebracht werd.

Bassie en Adriaan
In 1976 traden de broers Bas en Aad van Toor, die sinds 1955 onder verschillende namen een circus- en theateract hadden, voor het eerst op onder de naam 'Bassie en Adriaan'. Aad speelde de rol van Adriaan de acrobaat, terwijl Bas voor de komische noot zorgde als clown Bassie. Hun act sloeg aan en in 1978 kregen ze hun eigen kinderserie op de Nederlandse tv. In de decennia daarna kwamen er nieuwe seizoenen, meestal avonturenverhalen in afleveringen waarbij het duo mysteries probeerde op te lossen. De broers schreven niet alleen de verhalen en de gags, maar Aad regisseerde ook elke aflevering en componeerde het merendeel van de muziek (met Bert Smorenburg). Aad speelde ook de rol van de terugkerende slechterik de Baron, terwijl Bas gestalte gaf aan zijn handlanger Vlugge Japie. 'Bassie en Adriaan' werd al snel ongekend populair in zowel hun vaderland als in Vlaanderen, waar hun shows ook werden uitgezonden. Tijdens de late jaren 1970 en hele jaren 1980 waren ze moeiteloos de succesvolste franchise van de Nederlandstalige kindertelevisie. Een stroom hoorspelen, muziekalbums, theatershows en videocassettes kwam in omloop. Tot in 1996 verschenen er nieuwe tv-seizoenen. Zelfs daarna bleven ze herkenbare gezichten op tv en in het theater tot ze in de vroege jaren 2010 voorgoed afscheid namen van hun personages.


'De Avonturen van Bassie en Adriaan' 3 - 'De Diamant'.

Strips
Tussen 1983 en 1985 maakte Frans Verschoor als striptekenaar drie volledige stripalbums rond Bassie en Adriaan: 'Het Geheim van de Sleutel' (1983), 'De Ontvoering' (1983) en 'De Diamant' (1985). Alle drie werden ze geschreven door Aad van Toor. De verhalen waren lichtjes gebaseerd op afleveringen van de televisieshow, maar wel aanzienlijk aangepast. In de serie had Bassie een parkiet genaamd Sweety, die telkens in de caravan bleef terwijl de helden op avontuur gingen. In de strip werd deze vogel de papegaai Kobus, die niet alleen in staat is om met Bassie en Adriaan te praten, maar hen ook vergezelt tijdens hun avonturen. Na drie albums werden de 'Bassie en Adriaan' strips stopgezet. Een vierde verhaal, 'Het Geheim van de Schatkaart', werd aangekondigd maar verscheen nooit in stripboekvorm. In plaats daarvan werd het bewerkt tot een wekelijks hoorspel, uitgezonden op de radiozender Hilversum 2 (tegenwoordig NPO Radio 1) onder de titel 'Bassie en Adriaan op Schattenjacht'. In 1985 werd het ook voor televisie bewerkt.

Een decennium later kregen Bassie en Adriaan hun eigen maandblad: Bassie en Adriaan Magazine. Het eerste nummer rolde in 1997 van de persen. Het meeste materiaal bestond uit verhalen, puzzels, grappen, spelletjes, kleurprenten en herdrukken van de strips uit de jaren 1980, maar Verschoor tekende ook nieuwe gagstrips van slechts één strook elk. Zestien nummers van het blad verschenen tot 2000, toen Verschoor onverwacht overleed. De broers besloten zowel het blad als de strip stop te zetten, uit respect voor hun overleden vriend.

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Kjell Knudde.)