Stripgeschiedenis

Piet Worm

Professor Zegellak, door Piet Worm
Professor Zegellak (De Fontein, 1948)

Piet Worm (geboren: Alkmaar, 17-9-1909 - overleden: 1996) studeerde aan de Kunstnijverheidsschool te Haarlem, de School voor Kunst, Techniek en Ambacht te Den Haag en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij was vooral werkzaam als schrijver en illustrator van kinderboeken, vaak in samenwerking met de schrijver Bertus Aafjes.

In het land van Koning Temperatuur, door Piet Worm (De Fontein, 1948)
In het land van Koning Temperatuur (De Fontein, 1948)

Met Aafjes maakte hij een aantal verhalen, die als beeldverhalen beschouwd kunnen worden, zoals 'Peter-kersen-eter' (clandestien in de collectie De Vrolijke Leesserie, 1943), 'Vrolijke Vaderlandse Geschiedenis (in De Volkskrant, 1948) en 'Vogelvis' (1948).

De Fontein, door Piet WormDe Fontein, door Piet Worm

In 1948 werkte hij met Piet Bouwes als redacteur van het weekblad De Fontein van de gelijknamige uitgeverij uit De Bilt. Hierin tekende hij op tekst van Daan Zonderland de strip 'Professor Zegellak'.

Het heldenlied van Jan en Piet, door Piet Worm
Het Heldenlied van Jan en Piet

In 1935-36 maakte Worm reeds op tekst van Tom Drost 'Van Kwik-Kwak het Kikkertje' in Kleine Katholieke Illustratie (1935-36). Uitgeverij De Fontein publiceerde eveneens zijn strip 'Het Heldenlied van Jan en Piet' in 1947.

illustratie van Piet Worm

Verdere strips van Worm zijn 'De Speelgoedbeer van Sibiella' (1947), 'Die Verhaal van Jan Riebeeck' (1952), 'Verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament' (1954) en 'De Drie Paardjes' (drie delen in de jaren '50).

De speelgoedbeer van Sibiella De Speelgoedbeer van Sibiella

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Piet Worm en Bertus Aafjes