Paul Teng wint Stripschapprijs 2013

10 October 2012

De Stripschapprijs 2013 gaat naar een tekenaar die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Paul Teng begon zijn carrière in de jaren '80 als schrijver en tekenaar van Delgadito (uitgeverij Panda) en later met de roman Libertair Intermezzo voor Casterman.

Begin jaren '90 breekt Teng internationaal door als hij voor uitgeverij Lombard twee grafische romans maakte over de geschiedenis van Rusland op scenario van de Russisch-Franse romanschrijver Vladimir Volkoff. Teng bleef lange tijd aan Lombard verbonden, waardoor zijn strips in een groot aantal Europese landen werden gepubliceerd. In die tijd maakte hij vijf albums over de middeleeuwse avonturier Shane en de vijfdelige serie De Oneven Orde, waarvan het laatste deel in 2008 verscheen.

Ondertussen legde Teng zich ook toe op het illustreren van kinderboeken en kreeg in 2008 de Gouden Griffel voor zijn illustraties bij Kinderen van Amsterdam van Jan Paul Schutten.

De commissie van de Stripschapprijzen is zeer onder de indruk van de omvang en de menselijkheid van het werk van Paul Teng. Zijn grote fascinatie voor de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse indianen en van Rusland onderscheiden hem van andere Nederlandse realisten. Daarnaast is hij ook een echte stripmaker, die het verhaal nooit ten koste zal laten gaan van het mooie plaatje. Opvallend is ook het menselijke karakter van zijn werk, dat met de jaren alleen maar groter is geworden. Momenteel is Teng bezig met een 80 pagina’s tellend stripalbum over de schilderkunst van de stad Utrecht, gemaakt in opdracht van het Utrechts Centraal Museum. Dit album, geschreven door Jan Paul Schutten, zal gaan over de Utrechtse schilder Jan van Scorel. Daarna hoopt Teng de draad te kunnen oppakken van een nieuw avontuur van 'zijn' held Igor Steiner, dat hij wederom zelf schrijft.

Meer informatie over Paul Teng kunt u vinden op: http://www.lambiek.net/artists/t/teng.htm