Stripdagen Haarlem: Hét stripfestival van Nederland!

28 May 2014

Het is weer zover! In het weekend van 31 mei en 1 juni zal Stripdagen Haarlem weer losbarsten in het hartje van Haarlem. Stripdagen Haarlem is een internationaal stripfestival voor en door liefhebbers van het beeldverhaal.

Dit festival vindt om de twee jaar plaats in het hartje van Haarlem. Verspreidt over het hele historische centrum vinden in het eerste weekend van juni diverse activiteiten plaats ten behoeve van de promotie en verdieping van de cultuur rond het 'betere' beeldverhaal. Niet alleen is dit festival uitgegroeid tot één van de grootste stripfestivals van Europa, ook voor de stripwereld zelf is het festival een begrip dat niet gemist wordt.

Iedere editie van Stripdagen Haarlem wordt een (bekende) tekenaar gevraagd om de huisstijl opnieuw vorm te geven aan de hand van de gekozen festivalthema's voor de betreffende editie. Dit jaar was het de eer aan de striptekenaar/illustrator.....Typex!
Het grote publiek zal Typex kennen als de tekenaar die in opdracht van het Rijksmuseum het beeldroman Rembrandt (Oog & Blik) afleverde, of als vaste leverancier van OOR en de Filmkrant waar hij zijn liefde voor popmuziek en film in kan uiten.
Tijdens Stripdagen Haarlem zal werk van Typex te zien zijn in de Illusionary Library.

Festivalthema's
Elke editie van Stripdagen Haarlem belicht onder de vleugels van een of meerdere thema's bekende en (nog) onbekende beeldverhalen uit voor het publiek. Tijdens de komende editie van 2014 zijn de twee gekozen thema's WOI en De Nieuwe Garde. Nieuw opkomend Nederlands Talent.

Hoofdthema: WOI
Het jaar 2014 zal internationaal in het teken staan van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Stripdagen Haarlem sluit hierop aan door o.a. de thematentoonstelling: 'Inktzwart - WO1 herdacht in strips en cartoons', te organiseren (22 mei t/m 22 juni Vishal).
Tijdens deze vier weken durende tentoonstelling rondom dit thema zal zowel actueel als historisch werk getoond worden. Daarnaast zullen er diverse andere activiteiten rondom dit thema worden georganiseerd. Met werk van o.a.: Jacques Tardi (FR), David B. (FR), Pat Mills en John Colquehoun (UK), Joe Sacco (US), David Möhring en Philip Rieseberg (DU), Ivan Adriaenssens (BE).

Meer tentoonstellingen onder dit thema zullen zijn:

GASTON. ‘Een Haarlemse zoektocht’ Project, boek en tentoonstelling van o.a. Alain Timmers en Eric J. Coolen. Stadsmuseum Haarlem.

Edelweiss. 1917: boven de loopgraven in Noord-Frankrijk en Vlaanderen vechten Franse en Duitse vliegers genadeloze duels uit in de lucht, op leven en dood. Te zien in Stripwinkel Silvester.

War/Raw. Linosnedes van Tonie van Marle over verminking en aantasting. Te zien in De Waag

Tekeningen van John Klinkenberg in het Patronaat.

Runnin' through the threnches. Met: Smilingpolticians.com, DUONAR TRIK+StefanKasper, Tammo Schuringa, MrMonk, WhooHoo in de Nieuwe Vide

Mark Retera (Dirk Jan) & Peter van Straaten in Studio Burgwal

Educatief programma thematentoonstelling, lezingen, rondleiding, kinderworkshops.

Hoofdthema: De Nieuwe Garde
Het thema 'De Nieuwe Garde' zal het opkomende nieuwe Nederlandse tekentalent onder de aandacht brengen bij het 'grote' publiek. Elk van de talenten werkt aan (of heeft recentelijk gewerkt aan) ambitieuze graphic novels, die het niveau van de Nederlandse stripcultuur een grote nieuwe boost geeft. In 37PK zal werk te zien zijn van opkomende tekentalenten: Jasper Rietman, Maia Matches, Amanda Majoor, Bart Nijstad, Ted Struwer en Jules Calis. In De Hallen zal tevens een solo-tentoonstellling van talent Robert van Raffe te zien zijn (al vanaf 14 maart te zien!). In de Refter van het Stadhuis zal werk te zien zijn van de jonge stripmaker Ruben Steeman.

Meer tentoonstellingen onder dit thema zijn:
FAUSER. Tekenproject opgezet door Literair Productiehuis Wintertuin waarbij jonge tekenaars en schrijvers gezamenlijk werken aan een lopende strip. Tijdens Stripdagen Haarlem te gast bij HorizontaalVerticaal.

Beurzen
Een belangrijke plek in de programmering van de Stripdagen Haarlem wordt ingenomen door de beurzen. Deze worden georganiseerd in nauwe samenwerking met 'Het Stripschap'.
Een deel van de beurzen vindt plaats in De Philharmonie en verspreidt zich verder langs de Bavo naar de Grote Markt. Er zijn drie verschillende beurzen:

Verzamelaarsbeurs (uitgevers, stripwinkels, etc.)

Antiquair & Tweedehandsbeurs (handelaren)

Small Press Beurs (voor individuele tekenaars)

Zwaan-Kleef-Aan Programma
Al sinds begin jaren negentig worden de edities van Stripdagen Haarlem opgezet door een klein kernteam, dat samenwerking zoekt met nagenoeg alle culturele instellingen in de stad.
Dit zwaan-kleef-aan-effect leidt ertoe dat er een groots opgezet festival kan ontstaan waar de hele stad zich bij betrokken voelt, terwijl de begroting beperkt blijft. Ook de programmering van de editie in 2014 weerspiegelt deze aanpak. Deze brede samenwerking waarborgt ook een grote betrokkenheid bij de culturele instellingen, waar het imago van de stripkunst wel bij vaart.

Voorlopig overzicht:

Werk van Guido van Driel is te zien in Galerie Année en in de Filmschuur

In Galerie Keppel zal werk hangen van Schwantz (Hans Klaver).

Paul van der Steen zal te zien zijn in Athenaeum Boekhandel.

Matthias Giesen zal op de muren van Hotel Lion d'Or komen te hangen.

Stefan de Groot presenteert strips voor de Ipad in de Jansstraat.

Eric Wielaert zal ook weer een plek vinden in het programma van Stripdagen Haarlem (sinds '96 erbij!)

Henning Wagenbreth zal in Galerie Contemporary Matters te zien zijn met kleurrijke installaties en bouwwerken.

In Museum Dolhuys zal werk te zien zijn van Shiuan-Wen Chiu.

Eric van Straaten zal zijn expertise in 3D printen demonsteren in ABC

Architectuurcentrum
Peter Koch en Floris Oudhoorn organiseren een gratis cursus voor stripmakers in StudioNL.

Stadsbibliotheek zal een grote kinderworkshop organiseren op het binnenplein van de bibliotheek in het centrum.

De heren van tekenaarscollectief Lamelos zal een groot feest organiseren in het Patronaat tijdens het weekend van Stripdagen Haarlem.

Voor meer informatie over Stripdagen Haarlem check de website:
www.stripdagenhaarlem.nl