Joost Swarte presenteert portfolio La Bédé est dans la rue in Galerie Lambiek

20 January 2015

Ter ere van oeuvreprijswinnaar Willem (Bernhard Holtrop) reed in Januari 2014 een autobus met 20 Nederlandse tekenaars naar de Franse stad Angoulême, waar ieder jaar het grootste stripfestival van de wereld plaatsvindt.

Daar werkten de Nederlandse tekenaars in Les Ateliers Néerlandais, waar ze iedere dag affiches tekenden over de actualiteit.
De affiches werden ter plekke gedrukt door onze eigen zeefdrukker en verschillende keren per dag geplakt in de stad. Ook waren ze te zien op de website van Libération.
Les Ateliers Néerlandais waren toegankelijk voor publiek. De nationale televisie van Frankrijk kwam op bezoek. De directeur van het festival liet zich bij voorkeur interviewen in het decor van ons dynamisch atelier. www.labedeestdanslarue.com

De beste 25 affiches zijn gedrukt in een beperkte oplage van 100 exemplaren en opgenomen in een portfolio. In een toegevoegde uitgave wordt het project beschreven en zijn alle 80 ontwerpen op klein formaat te zien. President Hollande met integraalhelm, de belastingontduiking van Dieudonnée Mbala Mbala, Poutin in Sotchi, Fukushima en Albert Camus. In het portfolio zijn ook opgenomen een 24 pagina tellend dagboek over de reis van de Nederlandse tekenaars door Maaike Hartjes en verschillende getekende verslagen in een speciale editie van Libération.

60 exemplaren van de portfolio worden verkocht via de gespecialiseerde stripwinkel en Griffioengrafiek in Hilversum. “La Bédé est dans la rue” kost € 250,-.

Deelnemende tekenaars:

Serge Baeken, Theo van den Boogaard, Jan Cleijne, Peter van Dongen, Guido van Driel, Jeroen Funke, Floor de Goede, Erik de Graaf, Maaike Hartjes, Milan Hulsing, Aimee de Jong, Hanco Kolk, Henk Kuijpers, Nanne Meulendijks, Sam Peeters, Michiel van de Pol, Peter Pontiac, Robert van Raffe, Marcel Ruijters, Anne en Eva Stalinski, Ruben Steenman, Barbara Stok, Joost Swarte, Paul Teng en Typex.

Vrijdagmiddag 23 februari om 17:00 uur wordt de portfolio gepresenteerd in de galerie van stripboekhandel Lambiek, Kerkstraat 132 in Amsterdam.
Een meerderheid van de deelnemende tekenaars zal daarbij aanwezig zijn.