Avontuur Zonder Helden - 20 jaar later - Integrale Versie

Dany en Van Hamme

artist: Dany
Writer:
volume: 2
publisher: Dargaud-lombard
publish date:
language: Dutch
coloring: full color
size: 320x240mm
pages: 128: Hard Cover
27,99

Op 23 april 1977 stortte een Boeing 707 neer boven het ondoordringbare hart van het Amazonewoud. Van de vierendertig inzittenden waren er amper zestien die de ramp overleefden. Voorlopig. De gelukkigen kwamen terecht in een hel. Er waren amper medicijnen, voedsel en water. Wilde dieren bedreigden hen. Maar het grootste gevaar school in de kosmopolitische groep medepassagiers. Een dronkenlap, een filmster op zijn retour, een virtuoze pianist, een dierenarts, een gouvernante met een twaalfjarige knaap, een VN-functionaris, een corrupte generaal,... Het hele zootje had één ding gemeen. De schillen van de democratische beschaving vielen al snel af en primaire gevoelens als angst, haat, geweld en hoop beheersten de lotgenoten. Uiteindelijk kanaliseerden de overlevenden hun hoop in een wanhopige poging een luchtballon te maken die hen uit deze groene hel zou helpen ontsnappen.

Vijf jaar voor een soortgelijk vliegtuig neerstortte in de besneeuwde Andes en het ijskoude relaas van de overlevenden de wereldpers beheerste, schreef Jean Van Hamme al een van zijn beste verhalen. Het Lost-idee is simpel én de voorbije dertig jaar al duizend keer verteld en herverteld, maar Van Hamme schittert hier door zijn efficiënte bondigheid. In tegenstelling tot Bloedbruiloft, zijn andere strip met een overvloed aan hoofdpersonages, staan de karakters hier wel als een huis. Elk kadertje verhaalt een explosie van emoties waar geen mens bij onbewogen kan blijven. Dit is de behoeftepiramide van Maslow op zijn best!

Dit avontuur zonder helden — zelden was een titel zo treffend — was de vuurdoop voor de realistische tekenstijl van Dany. Wij houden veel meer van zijn frivolere Roze Bottel-stijl, maar je kan er niet omheen: zelfs na al die jaren staan de tekeningen er nog. Het tweede verhaal in de bundel, het avonturenverhaal pur sang 20 Jaar Later, is inmiddels ook al een decennium oud, maar beklijft mede door zijn initiële commerciële insteek veel minder. Niettemin is deze bundel een uitstekende gelegenheid om nog eens een echte stripklassieker in huis te halen. 

Available titles in this series:
`