Hoofden op Hol

artist: Danier
:
series: Havank
volume: 1
publisher: Uitgeverij L
language: Dutch
coloring: full color
pages: 47: Hard Cover
17,38

DANIER - achter deze auteursnaam gaat niemand minder schuil dan stripgrootmeester Daan Jippes (1945), die eerder naam en faam vergaarde met zulke klassieke strips als Hipper (1967) en Bernard Voorzichtig (1972). In de loop van zijn carri verwierf Jippes bovendien grote bekendheid als de tekenaar van talloze verhalen en omslagen voor het weekblad Donald Duck. Hij was zelfs enige tijd artdirector van het weekblad. In 1980 vertrok Jippes naar de VS en werkte daar voor de animatiestudio's van Disney,Amblin ,Warner en DreamWorks, onder meer aan The Prince and the Pauper, Aladdin The Lion King 2 en Mulan. In 2001 ontving Daan Jippes de Stripschap-prijs voor zijn gehele oeuvre. Momenteel woont en werkt hij in Bussum.
Hoofden op hol is niet alleen een oprecht eerbetoon aan Havank en diens Schaduw, dit album is tevens een hommage aan het werk van de grote tekenaars en vormgevers van de Dupuis-school van de jaren vijftig en zestig. Maar bovenal zien we hier Daan Jippes op zijn allerbeste best.
HAVANK-de auteursnaam Havank, het pseudoniem van H.F. van der Kallen, is in Nederland een begrip. In zo'n 30 verhalen gaf deze auteur vorm aan een van de bekendste personages uit de Nederlandse misdaad-literatuur, de eigenzinnige politie-inspecteur Charles C.M. Carlier, bij vriend en vooral vijand beter bekend als De Schaduw, beschermer van weduwen en wezen, woordkunstenaar en puzzeldetective van formaat.
De Schaduw begon zijn beroepsbestaan halver-wege de jaren dertig als hulpje van de befaamde inspecteur Bruno Silv , omdat hij ‘zo knap ongezien kan achtervolgen'. Rond Silv en
De Schaduw ontstond geleidelijk aan een vriendenkring, op Havankiaanse wijze omschreven als De Gezellen. Eenmaal zelf in de hoofdrol wist De Schaduw met gevleugelde uitspraken als ’merkwaardig, hoogst merkwaardig' half lezend Nederland aan zich te binden.
HOOFDEN OP HOL - op zoek naar de verloren gewaande kopie van een document dat het bewijs levert voor een Germaniaanse staatsgreep in Oostland, spoedt De Schaduw zich in vooroorlogse stijl naar de Azuren Kust. Hij is evenwel niet de enige. Spionnen en dubbel-spionnen, journalisten en andere marchandeurs, allemaal hebben ze wel een motief om de belastende kopie in handen te willen krijgen. Wie deugt? Wie niet? De Schaduw zoekt het uit. Ondanks - of misschien wel dankzij — de nimmer aflatende stroom van actie en geweld, zowel fysiek als verbaal, die van alle kanten op hem af komt.

Available titles in this series:
`