De Aap deel 1

artist: Milo Manara
Writer:
volume: 7
publisher: Maxima
language: Dutch
coloring: zwart/wit
pages: 48:
5,00

Het verhaal DE AAP is voor striptekenaar MILO MANARA een bijzonder verhaal. Niet alleen omdat dit verhaal gebaseerd is op een oud chinees sprookje en het scenario gemaakt werd door de Italiaaanse schrijver Silvio Pisu, het is ook het eerste erotische stripverhaal dat hij maakte (tijdens en) na zijn porno werk voor pulpstrips als o.a. Jolanda. Het verhaal verscheen in 1976 en was in feite de start van zijn succesvolle carriere waarin erotiek zo'n grote rol speelt. Duidelijk is te zien dat erotiek in de jaren zeventig toch wat 'bedekter' was dan tegenwoordig.

DE AAP is gebaseerd op het Chinese sprookje 'Verhaal van een reis naar het Westen' dat vierhonderd jaar geleden geschreven werd door de Chinese letterkundige Wu-Ch'eng. De reis waarover het verhaal gaat vond dan weer 1300 jaar dáárvoor plaats. Het is het verhaal over de monnik Hsuan Tsang, die op reis ging naar India om heilige Boeddhistische geschriften te zoeken. Het oorspronkelijke sprookje bestond uit enkele honderden hoofdstukken. Manara heeft voor zijn stripverhaal alleen de eerste zeven hoofdstukken gebruikt en daarvan natuurlijk vooral de erotische scenes flink uitgewerkt.
Het stripverhaal, dat in deze collectie in twee delen verschijnt, stopt als de (onsterfelijke) Aap in een berg wordt ingemetseld door de Jaden keizer. De Aap heeft er dan honderd jaar feesten opzitten en is, ondanks de aandacht van prachtige vrouwen, ontevreden geworden over zijn bestaan. Hij wil wel eens zien of hij echt onsterfelijk blijkt te zijn.

Available titles in this series:
`