Stripgeschiedenis

Yiri T. Kohl

Latex by Yiri T. Kohl

Yiri T. Kohl is een Amsterdamse undergroundstriptekenaar, schilder en dichter, en de auteur van small press stripreeks 'Bijlmer Boys' (1993-1995). Sinds 2008 is hij inkleurder, inspiratiebron en klankbord voor alle projecten van zijn vrouw Margreet de Heer, waaronder haar internationaal succesvolle 'Discoveries in Comics' boekenreeks. Samen maken ze ook de gagstrip 'ZMan - De man van de Staatkrant' (2016), waarvoor Kohl het tekenwerk verzorgt.

Jonge jaren
Yiri werd geboren op 19 juni 1975, en groeide op in de Amsterdamse Bijlmerbuurt. Alhoewel hij een groot deel van zijn jeugd met migraine in bed doorbracht, tekende hij tussen twee aanvallen door als een bezetene. Op vijfjarige leeftijd besloot hij dat uitsluitend een artistieke carrière het doorzetten waard was. Tot zijn belangrijkste grafische invloeden behoren Gilbert Shelton, Peter Pontiac en Hein de Kort. Tijdens de middelbare school raakte hij verlost van zijn migraine en stortte hij zich op de amfetamines, Transcendentale Meditatie en muziek.

comic art by Yiri T. Kohl
'Bijlmer Boys' #1.

Bijlmer Boys en andere activiteiten
Het bleek een geschikte fase om zijn tekenbezigheden uit te bouwen. Tussen 1993 en 1995 bracht hij in eigen beheer de eerste drie nummers van zijn undergroundstripreeks 'Bijlmer Boys' uit. Ze verbeeldden het seks, drugs en rock 'n' roll-leven van Amsterdam's eigen "Freak Brothers": de psychiatrisch patiënt Rembo, de junk Dave en graffititekenaar Roeltje; personages die hij tien jaar eerder bedacht had. Bij het vierde nummer, 'Going Down' (1999), waren de verwachtingen voor een glansrijke stripcarrière hoog, maar helaas ging het de auteur niet voor de wind en besloot hij een baan bij een IT-bedrijf te nemen. Artisitiek gezien verschoof Kohl naar schilderijen en poëzie, wat in enkele tentoonstellingen en twee publicaties resulteerde. In 2004 gaf hij op doktersadvies zijn kantoorbaan op. In 2007 sloot hij zich aan bij de internationale theatergroep FoolishPeople, eerst als kunstenaar, later als performer.

ZMan by Yiri T Kohl
'ZMan - De Man van de Straatkrant'.

Werk met Margreet de Heer
Begin 2008 ontmoette Kohl striptekenares Margreet de Heer, die al gauw zijn vrouw en soul mate werd. Ze trouwden in januari 2009. Margreet moedigde hem aan om weer strips te gaan tekenen. Hij begon aan het langverwachte vijfde deel van 'Bijlmer Boys', en stelde een een speciale Omnibus-editie van de eerste vier delen samen. Op 6 februari 2009 presenteerden Yiri en Margreet de 'Bijlmerboys Omnibus' (2009) in Galerie Lambiek. Het duurde meer dan tien jaar alvorens het zesde deel gereed was, in november 2020.

Daarnaast is Yiri de inkleurder en medebedenker van Margreets werk, vooral haar veelgeprezen '...In Beeld' (2010-2017) boekenreeks, waarin complexe onderwerpen als filosofie, religie, wetenschap, wereldheerschappij en liefde op humoristische en toegankelijke wijze verkend worden. Yiri en Margreet verschijnen als personages in de boeken en leiden de lezers door alle aspecten van het onderwerp heen, inclusief hun discussies en meningen over de materie. Yiri is sinds 2017 ook een helpende hand bij Margreets activiteiten als "Stripmaker des Vaderlands”. Het koppel heeft verder de strip 'ZMan - De man van de Straatkant' bedacht, over een verkoper van straatkrantjes. De strip, op tekst van Margreet en getekend door Yiri, was bedoeld voor een van de straatkrantjes, maar verschijnt uiteindelijk sinds 2016 in stripinformatieblad StripNieuws.

Yiri T. Kohl and Senoeni (Margreet de Heer) presenting the Bijlmerboys Omnibus at Galerie Lambiek in February 2009
Yiri T. Kohl en Margreet de Heer presenteren de Bijlmerboys Omnibus in Galerie Lambiek (februari 2009).

www.yiri.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Margreet de Heer & Bas Schuddeboom)