Stripgeschiedenis

Hein de Kort

Dirk & Desiree Tweekeerbellen

Hein de Kort (4 oktober 1956) begon al vroeg in zijn leven met het voltekenen van alles wat maar in zijn buurt kwam. Hij deed het Atheneum en daarna een opleiding tot docent tekenen en handvaardigheid, waar al snel bleek dat Meester de Kort danig tekort schoot. Hij hing zijn krijtje aan de muur om te gaan doen waar hij goed in was, en waar hij zelf altijd van zei: "...dat als werkelijk helemaal niks meer lukte, ik altijd strips kon gaan maken."

Dirk & Desiree

Hein de Kort haalde zijn inspiratie uit "vieze" franse strips zoals die van Reiser en Vuillemin. In zijn schooltijd had hij al menig stripje getekend, maar zijn professionele debuut vond plaats in het alternatieve striptijdschrift De Vrije Balloen in 1981. De Korts absurde humor was uniek in Nederland. Hij werd al gauw één van de belangrijkste tekenaars in de stal van uitgever Ger van Wulften (uitgeverij Espee), samen met Gerrit de Jager, Wim Stevenhagen en Eric Schreurs.

Dirk & DesireeEikelsPardon Lul

De Korts strips verschenen al gauw in tijdschriften als De Waarheid ('Korte Grappeb, 1982) en OOR ('Eikels', 1984). Er verschenen albumuitgaven bij Espee en later Big Balloon en CIC. Zijn werk staat sinds 1984 in Nieuwe Revu, eerst 'Pardon Lul', vanaf 1990 'Dirk & Desiree'. De naam Pardon Lul werd ook gebruikt voor de korte serie in 1988, waarin De Kort zijn eigen werk publiceerde, evenals dat van collega's Vuillemin en Kamagurka.

In 1985 werd Hein de Kort de huistekenaar van het blad Eppo Wordt Vervolgd, waar hij tekeningen maakte op de postpagina. Nadat het blad was omgedoopt tot Sjosji, lanceerde hij er zijn strip 'Jean-Pierre', over een paarse aap, vanaf 1990. Hiernaast deed De Kort ook opdrachten voor onder andere Libelle, GOLFjournaal, Sportweek en Het Financieele Dagblad. Samen met Eric Schreurs maakte hij 'Dick van Bill' voor Penthouse in 1989. In hetzelfde jaar kwam hij ook met de strip 'Tuig' voor het scholierenblad Pauze.

door Hein de Kort

Naast De Nieuwe Revu, waar De Kort al tientallen jaren in publiceert, is ook Het Parool een vaste opdrachtgever. Hij begon hier met tekeningen in de kinderbijlage Goochem, en sinds 2002 maakt hij de dagelijkse cartoon 'Piet & Riet van de Buis'. In 2009 verscheen een eerste overzichtswerk, genaamd 'Hein'. In 1992 won Hein de Kort een Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.

door Hein de Kort

TV

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars