Stripgeschiedenis

Evert Kwok

Evert Kwok is de zogenaamde cartoonist achter een reeks humoristische cartoons die online veel navolging hebben gekregen. In werkelijkheid is de Kwok persona het gezamenlijke signatuur van Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer, die samen een grafisch bureau runnen.

Jonge jaren
De Blouw werd op 10 juni 1981 in Laren geboren. Hij groeide op in Zutphen. Evenboer werd op 9 april 1983 in Zwolle geboren. De twee leerden elkaar kennen op het Baudartius college in Zutphen en was huisgenoten toen ze tussen 2000 en 2004 communicatie studeerden aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden. In februari 2005 richtten De Blouw en Evenboer in Zutphen hun grafisch ontwerpbureau Studio Vuurdoorn op. De Blouw specialiseert zich in grafisch ontwerp en web design, terwijl Evenboer verantwoordelijk is voor illustraties en cartoons. Het bedrijf verhuisde in 2012 naar Amersfoort. Tot hun klanten behoren Noordhoff Uitgevers, Highway Music, Malmberg, Q-Music, de gemeente Amersfoort en de Evangelische Omroep.

Evert Kwok
In hun studententijd begon het tweetal samen cartoons, liedjes en humoristische korte filmpjes te maken onder de naam "Spherixz & Zegho". Rond februari 2003 begonnen ze de naam Evert Kwok te gebruiken voor hun online cartoons. De eerste website werd geregistreerd onder de gratis domeinnaam evertkwok.tk, waarna ze in november 2004 naar de professionelere URL evertkwok.nl overschakelden. Met zijn doe-het-zelf benadering en studentikoze humor was "Evert Kwok" aanvankelijk één van de vele amateurcartoonisten die online probeerden aan de weg te timmeren. Maar in tegenstelling tot veel van hun tijdgenoten bleek De Bluow en Evenboers project een blijvertje. Hun in maffe Nederlandse strips als Windig & De Jongs 'Heinz', Mark Retera's 'DirkJan' en Jean-Paul Aends' 'Scribbly' gewortelde humor kreeg veel navolging, vooral toen sociale media haar intrede deed. De tekenstijl bleef eenvoudig, terwijl de humor als absurd, melig en droog kan omschreven worden. Veel van hun één-prent cartoons zijn opgebouwd rond letterlijke humor, woordspelingen en gênante situaties. Op veel verborgen bananen na zijn er geen terugkerende personages of elementen, hoewel Pino uit 'Sesamstraat', Walt Disney's Kwik, Kwek en Kwak, Jean Dulieu's 'Paulus de Boskabouter' en andere bekende popcultuurfiguren regelmatig een gastoptreden hebben. Aanvankelijk schreven en tekenden Evenboer en De Blouw de gags in waar teamverband. Sinds 2006 verdelen ze het werk. Ze bedenken de grappen nog altijd samen, maar tegenwoordig verzorgt Evenboer het tekenwerk, terwijl De Blouw zich richt op de sociale media-activiteiten, promotie en andere zakelijke aspecten.

De Blouw en Evenboer publiceren wekelijks een nieuwe 'Evert Kwok' cartoon op hun website, die ze later ook op Twitter en Facebook delen. De uitgeverij Syndikaat geeft de cartoons sinds 2006 in boekvorm uit. "Best of" collecties verschenen bij Van Gennep. Vakantieboeken (met hierin puzzels en strips rond 'Rechercheur Leo) en kalenders volgden in later jaren. Verder zijn de cartoons verschenen in Algemeen Dagblad, Catawiki Magazine, WEET Magazine en schoolboeken. De auteurs hebben hun absurde humor ook op het podium gebracht. Evert Kwok verscheen in de Oneliner Extravaganza van het stand-up comedy podium Toomler en op de voicemail van DJ Michael Blijleven op Radio Veronica. Kwok schreef ook oneliners voor de tv-show 'Padoem Patsss' (2015) van BNN.


De avonturen van Detective Leo verschenen online en in de Evert Kwok vakantieboeken. De verhalen zijn getekend door Tjarko Evenboer en geschreven door Evenboer, De Blouw en Syndicaat uigever Marc de Lobie.

Online jatwerk
De 'Evert Kwok' cartoons zijn een populair fenomeen op sociale media geworden en velen gingen viraal. Dit heeft natuurlijk ook zijn keerzijde. Cartoons worden vaak gekopieerd en gedeeld zonder bronvermelding. In juli 2019 deelde een Vlaamse humorpagina op Facebook één van de Evert Kwok cartoons en plaatste zijn eigen logo bovenaan de afbeelding. Toen de auteurs op zijn minst om naamsvermelding vroegen, weigerde de pagina-eigenaar dit te doen. Terwijl de discussie over copyright escaleerde, bedreigde de geïrriteerde en wellicht verveelde humorfan de twee makers met een proces! Het hele gedoe werd haast even absurd als de Kwok-cartoon zelf en op de website De Beste Social Media hilarisch samengevat. De auteurs werden door hun vele fans, waaronder de Nederlandse komiek Jochem Myjer, voldoende gesteund in de zaak. In september 2019 werd het duo aangemoedigd door hun fans om een crowdfunding campagne te starten zodat ze de grappenmaker juridisch aan konden pakken. Dit met als doel een algemeen statement te maken tegen copyrightmisbruik. Het benodigde bedrag was binnen een dag geregeld! Een rechter oordeelde in november in het voordeel van de cartoonisten, waarop de Vlaamse humorfan een boete van 480 euro moest betalen.

Andere activiteiten
Naast hun grafische studio en de 'Evert Kwok' cartoons hebben Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer beiden screnario's geschreven voor het weekblad Donald Duck. Ze verkopen via t-shirttoko.nil ook shirts met onbeholpen teksten. Hun bestverkochte item is het "I Love London" shirt met de Eiffeltoren erop. Eelke de Blouw was één van de initiatiefnemers en organisatoren van het alternatieve popfestival Peacedog, dat tussen 2000 en 2006 in Ede werd gehouden. Evenboer is ook actief als schrijver. Zo is hij auteur van een studie over de geschiedenis van de mensheid door volksverhalen en mythes uit alle hoeken van de wereld, gebundeld in het boek 'De Wereldwijde Vloed, Mythe of Oergeschiedenis van de Mensheid?' (Gideon, 2012). Hij is sindsdien op fictie overgeschakeld, en schreef de thrillers 'De Stenen Getuigen' (Gideon, 2016) en 'Vuurvliegen' (De Barbaar, 2019), die gekenmerkt worden door hun wetenschappelijke, geschiedkundige en psychologische achtergrond.


"Breakfast-in-batman".

www.studiovuurdoorn.nl
www.evertkwok.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)