Stripgeschiedenis

Willy Lohmann

Kraaienhove, door Willy Lohmann

Willy Lohmann (geboren: Zutphen, 7/5/1936, overleden: Kizkalesi, 5/10/2013) verhuisde in zijn kinderjaren naar Utrecht. Na zijn schooltijd kreeg hij een baan bij de advertentie-afdeling van Douwe Egberts. Daar werkte hij tot 1958, waarna hij nog anderhalf jaar voor het De La Mar agentschap in Amsterdam werkte.

Berend Plunkerman, by Willy Lohmann

Tijdens zijn reclameperiode begon Lohmann in zijn vrije tijd strips te tekenen. Vanaf 1960 was hij als freelancer actief. Zijn strip 'Bazurka en Jampie' werd in de vroege jaren '60 in Algemeen Handelsblad gepubliceerd. Voor de Toonder studio's tekende hij korte tijd de 'Tom Poes' dagstrip (hij werkte in ieder geval mee aan het verhaal 'De wezelkennis'). Ook tekende hij 'Tim en Tokkie' voor Libelle, 'Govert Edelwijs' voor Taptoe, en werkte hij met Henk Lokman aan 'Berend Plunkerman' voor De Spiegel (1962-64).

Liselore, door Willy Lohmann

Lohmann is bekend geworden door zijn strip 'Kraaienhove'. Deze verscheen als dagstrip in Het Parool (50 verhalen; van 1960 tot 1972), en tussen 1972 en 1975 in zwart-wit in het stripblad Pep. Van zowel de Parool-verhalen als de Pep-afleveringen verschenen boekuitgaven.

Marco Silvester, door Willy Lohmann
Marco Silvester (Leeuwarder Courant, 1985)

In de jaren '70 was Lohmann verder present in Donald Duck met 'Waldo', in Okki met 'De Familie Spokeling', in Nieuwe Revu met 'Big Boss' en in Pep met 'Engelbert'. Voor het Overijsselse waterleidingbedrijf maakte hij de reclamestrip 'Frank en Ewoud en de Gestolen Tankauto'.

MAD cover van Willy LohmannMAD cover van Willy Lohmann

Verder was Lohmann een belangrijke tekenaar van strips en voorplaten voor de Nederlandse editie van MAD, en voor De Vrije Balloen. In de jaren '80 maakte hij opnieuw een krantenstrip, de misdaadstrip 'Marco Silvester'. Van deze strip stonden tussen 1984 en 1988 zeventien verhalen in de Leeuwarder Courant.

Willy Lohmann bleef gedurende volgende decennia actief als cartoonist voor publicaties in binnen- en buitenland, maar hij werkte ook aan nieuwe stripprojecten. Tussen 1983 en 1996 verschenen van zijn hand een aantal cartoonboeken, waaronder een serie cadeauboekjes voor uitgeverij Mondria. Ook gaf hij jarenlang cartoonlessen door middel van een schriftelijke cursus. In 2006 ontving hij voor zijn bijdragen aan de Nederlandse strip van Het Stripschap de Bulletje & Boonestaak-schaal. Op 5 oktober 2013 overleed hij vrij onverwacht tijdens zijn vakantie in Turkije. Zijn nieuwe strip 'Odewijk de Goede' werd postuum gepubliceerd in Stripnieuws 53 van november 2013.

De Ideale Lijsttrekker, door Willy Lohmann
De Ideale Lijsttreker (MAD)

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars