Stripgeschiedenis

Peter Lutz

De Lotgevallen van Witje en Gitje, door Peter Lutz
De Lotgevallen van Witje en Gitje

Peter Lutz (geboren: Amsterdam, 17-8-1899, overleden: Laren, 17-6-1973) studeerde aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus in Amsterdam. Hij was aanvankelijk enkele jaren werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen. Hij werd daarna freelance tekenaar.

uit: De Zakenwereld, door Peter Lutz
De Zakenwereld (9 juni 1927)

Hij werkte hoofdzakelijk als reclametekenaar en in die functie maakte hij ook strips. Zo tekende hij stripjes over zakendoen voor het zakenmaandblad Succes van de gelijknamige uitgeverij in Den Haag. Rond 1927 was hij ook werkzaam voor het Amsterdamse zakenblad De Zakenwereld.

De Lotgevallen van Witje en Gitje
De Lotgevallen van Witje en Gitje

Voor het populair-wetenschappelijke maandblad Wereld, ook van de Haagse uitgeverij Succes, verzorgde hij losse 'Filmpjes' over actuele gebeurtenissen, en voor het maandblad Moeder, uit Wageningen, losse episodes over de vaderrol in het gezin (rond 1949). Verder was hij actief als illustrator voor het damesblad Margriet, evenals voor de Winterboeken van de Geïllustreerde Pers. Hij heeft ook boeken geïllustreerd, maar niet zo veel als zijn broer Jan Lutz.

uit: De Zakenwereld (door Peter Lutz)
Uit: De Zakenwereld (22 oktober 1927)

Peter Lutz maakte het plakplaatjesalbum 'De Lotgevallen van Witje en Gitje' op tekst van Jan Feith voo de "Nederlandsche Banketbakkers Vereeniging". Het verhaal gaat over een blank koksmaatje (Witje) dat op de kust van een ver land strandt, daar in contact komt met een zwart leeftijdgenootje (Gitje), en daar vele avonturen mee beleeft. Verder illustreerde Lutz zes deeltjes van 'De Avonturen van Prikkebeen'.

Ranja reclame door Peter Lutz

reclame voor Wybert door Peter Lutzreclame voor Wybert door Peter Lutz
Reclamestrips voor Wybert (rond 1940) 

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars