Stripgeschiedenis

Frenk Meeuwsen

Zen zonder meester by Frenk Meeuwsen
'Zen Zonder Meester'.

Frenk Meeuwsen is een Nederlands schilder en visualizer uit Amsterdam. Hij werkte voor commerciële klanten via het Roughmen agentschap en debuteerde pas als stripauteur in 2017 met de spirituele graphic novel 'Zen Zonder Meester'.

Jonge jaren en vroege stripcarrière
Geboren in 1965, sloot Meeuwsen zich als 19-jarige leerling aan bij Evert Geradts, Ben Jansen, Hanco Kolk, René Meulenbroek en Aloys Oosterwijk in hun Studio Arnhem. Tijdens deze periode illustreerde hij één kortverhaal, 'De Pavlov Reflex' door René Meulenbroek, wat in 1986 gepubliceerd werd in het amateur stripblad Coyote. Het verscheen ook in het verzamelboek 'Terug naar Studio Arnhem' uit 2017. Meeuwsen schreef in augustus 2016 een kroniek over zijn tijd bij deze studio in een kort stripverhaal voor de Studio Arnhem-editie van het stripinformatieblad Stripnieuws.

De Pavlov Reflex by Frenk Meeuwsen
'De Pavlov Reflex'.

Meeuwsen zette zijn stripcarrière niet voort, maar koos in plaats daarvan voor schilderen en illustratie. Hij vervolledigde later zijn artistieke opleiding bij de Gerrit Rietveld Academie (1991-1995) en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (1996-1997) in Amsterdam. Hij beoefent ook Oosterse gevechtskunsten en heeft een zwarte band in karate.


'1 Jaar Studio Arnhem' (Stripnieuws #64, 2016)

Zijn fascinatie voor de Oosterse filosofie bracht hem midden jaren 1990 naar Japan, waar hij in de tempelstad van Kyoto woonde. Hij heeft sindsdien zijn schilderijen in zijn vaderland en daarbuiten tentoongesteld. Meeuwsen werkt verder voor commerciële klanten als visualizer en storyboard tekenaar middels het Roughmen agentschap in Amsterdam.


'What is the sound of one clapping hand?' (From: 'Zen Zonder Meester')

Zen Zonder Meester
Hij keerde in de jaren 2010 terug naar het medium strip toen hij zijn zoektocht naar spiritualiteit, waarheid, zichzelf en de ziel van Japan in korte stripverhalen verbeeldde. De meeste van zijn verhalen spelen zich af in Japan, maar de tekenaar blikt ook regelmatig terug op zijn jeugd in Nederland, waarbij hij zijn vader als zijn eerste goeroe beschouwt. Hij past een zwart-wit tekenstijl toe die sterk geïnspireerd is door de Franse artiest David B. Volgens Meeuwsen is "een tekening als een Zen tuin: golvende lijnen op sneeuwwit papier." De 55 semi-autobiografische hoofstukken zijn verzameld in de graphic novel 'Zen Zonder Meester' (2017), uitgegeven door Sherpa en tegelijkertijd ook door de Duitse uitgeverij Avant Verlag als 'Zen ohne Meister'.


'Zen Zonder Meester' werd op 17 november 2017 gepresenteerd in stripwinkel Lambiek.

www.frenkmeeuwsen.com

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)