Stripgeschiedenis

Ray Nicholson


F.C. Knudde naar 't WK (2018)

Ray Nicholson is een Nederlands striptekenaar en illustrator. Hij is vooral bekend als schaduwtekenaar voor de strips van Toon van Driel en zijn illustraties voor licentie-producten en tijdschriften met figuren uit de stallen van Disney, Warner Brothers en Sesamstraat.

Vroeg leven
Raymond Nicholson werd op 9 juli 1952 in Helmond geboren als de zoon van een Britse vader en Nederlandse moeder. Hij begon zijn carrière in 1977 als een tekenaar voor de firma Micro. Hij sloot zich later aan bij uitgeverij De Vrijbuiter, onderdeel van het Audax concern, waar hij de assistent van Toon van Driel werd. 

German comic by Ray Nicholson
'Benjamin Blümchen'

Assistent van Toon van Driel
Van Driel had net de rechten van zijn populaire voetbalstrip 'F.C. Knudde' aan de uitgever verkocht en Nicholson verantwoordelijk gesteld voor het meeste tekenwerk. Nicholson en Van Driel werkten ook aan strips als 'De Stamgasten', 'De Kanjers' en de vedettestrip rond de komiek André van Duin voor Veronica-blad. Sinds 1988 werkt Nicholson via zijn eigen studio Nicholson Illustraties.Hij bleef met Van Driel samenwerken, het meest opmerkelijk aan het 'Knudde' album 'Knudde naar 't WK!' (2018), dat ter gelegenheid van het W.K. Voetbal in 2018 verscheen. Terwijl Toon de lay-outs verzorgde, paste Nicholson een meer gepolijste techniek toe op het afgewerkte tekenwerk. Het was ook het eerste 'F.C. Knudde' album waarvoor Nicholson naamsvermelding kreeg op de cover.


'Dommel'-strip voor het eerste nummer van Dommel magazine (1989).

Andere strips
Ray Nicholson heeft uitvoerig met licentie-producten gewerkt. Sinds de jaren 1990 is hij de vaste coverillustrator voor de Duitse Disney-uitgaven, zoals Micky Maus en de pocketboeken. Hij heeft verder tekenwerk voor Duitse strips gebaseerd op de animatieserie 'Benjamin Blümchen' en aan kinderbladen en -producten rond 'Daisy Explorer', 'Doctor Snuggles', 'Sesamstraat' en de 'Looney Tunes' personages. Nicholson was ook een cover- en striptekenaar voor het tweemaandelijkse blad gebaseerd op de strip 'Dommel' van Dupa (Lombard, 1989). Hij heeft verder anoniem aan strips gewerkt met Hanna-Barbera's 'Tom & Jerry' in de hoofdrollen. Voor Holco's meisjesblad Penny ontwikkelde hij de gagstrip over de zwarte pony 'Rakker' (1987). 

Eigen strips
Tot zijn meer persoonlijke creaties behoren de gagstrip 'De Familie Kijkgraag', die hij onder het pseudoniem Nick Ray voor Veronica-Gids maakte. Zijn grappige dierenstripreeks 'SV Zoo(i)' (1987-1988, via het Fimla agentschap in Tilburg) en 'Dumpie en Dodo' (1989-1990) verschenen respectievelijk in Kuifje en Okki. Nicholson heeft de coverillustraties voor de 'Strip-Mix' verzamelstripboeken gemaakt die in de vroege jaren 1990 door de Bruna boekenwinkels werden uitgegeven. Hij ontwierp de wenskaartenreeks 'Doodles', 'Penguins', 'Rocco', 'Sea Life' en 'Old Dutch', die tot zijn meest lucratieve grafische projecten gerekend worden. Hij leverde verder tekenwerk voor kalendes, briefpapier, kinderboeken, kleurpagina's, speelgoed, bedrijfscommunicatie, mode, mokken, cadeautjes en vele andere dingen. 

Register van tekenaars
Engelse biografie in de Comiclopedia