Stripgeschiedenis

Hans van Oudenaarden

Help Me Rhonda by Hans van Oudenaarden
Help Me Rhonda

Hans van Oudenaarden, die ook bekend is onder de pennaam Vano, werd geboren op 21 februari 1959 in Vlaardingen. Hij studeerde Milieu-biologie in Leiden, maar heeft sinds zijn afstuderen gewerkt als striptekenaar en illustrator. Tussen 1988 en 1995 tekende hij diverse verhaaltjes met Donald Duck en de Grote Boze Wolf voor het vrolijke weekblad Donald Duck. Ook werkte hij anoniem mee aan 'Sjors en Sjimmie' strips voor Sjosji, 'Jan, Jans en de Kinderen' voor Libelle, en aan strips met Warner Bros figuurtjes voor Looney Tunes Magazine.

Bob Evers, by Hans van Oudenaarden
Bob Evers

In 1994 maakt hij zijn eigen strip, 'Dave', voor Sjors en Sjimmie Stripblad, gevolgd door 'Inspector Diamond' voor Hello You in 1997. Onder het pseudoniem El Gringo tekende hij de erotische strip 'De Kleine Dood'. Deze strip werd gepubliceerd in het Spaanse blad Kiss Comix en in het Frans La Poudre aux Rêves.

Van Oudenaaren is vooral bekend van de strips die hij aan de hand van de 'Bob Evers' jeugdboeken van Willy van der Heide heeft gemaakt. Na een eerste aflevering met schrijver Koen Wynkoop, werkt hij sinds 2003 samen met Frank Jonker aan nieuwe 'Bob Evers' verhalen. Deze zijn gepubliceerd in Algemeen Dagblad en Eppo, en in boekvorm door Arboris en Boumaar.

Puppy from Hell by Hans van Oudenaarden
Puppy from Hell (P@per #16, 2011)

Vano's gagstrip 'Puppy from Hell', die hij samen met zijn vriendin Caroline van der Lee maakt, publiceert hij op het web. Ook is de strip verschenen in P@per en Stripnieuws. In januari 2013 verscheen na jarenlange voorbereiding en een teaseruitgave de eerste aflevering van de misdaadstrip 'Help me, Rhonda' in Eppo. Inmiddels is de strip ook in boekvorm verschenen, en in het Duitse blad Zack. Hans van Oudenaarden werkt ook als reclametekenaars en Flash animator.

Dagobert Duck by Hans van Oudenaarden

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars