Stripgeschiedenis

Hans van Oudenaarden

Help Me Rhonda by Hans van Oudenaarden
Rhonda #3 - 'Route 66'.

Hans van Oudenaarden is een Nederlandse strip- en reclametekenaar, die ook publiceert onder de namen Vano en El Gringo. Hij heeft anoniem meegewerkt aan Disney strips, 'Jan, Jans en de Kinderen' en 'Sjors en Sjimmie', maar kreeg bekendheid met zijn stripbewerkingen van Willy van der Heide's jeugdboekenreeks 'Bob Evers' (2002-2009) en zijn eigen creaties 'Rhonda' (2013) en 'Puppy from Hell' (2010). Van Oudenaardens stijl wordt omschreven als "swingend realisme".

Puppy from Hell by Hans van Oudenaarden
'Puppy from Hell' (P@per #16, 2011).

Jonge jaren en vroege carrière
Hans van Oudenaarden werd geboren op 21 februari 1959 in Vlaardingen. Hij studeerde milieubiologie in Leiden, maar besloot na zijn afstuderen als striptekenaar en illustrator aan de slag te gaan. In 1987 won Van Oudenaarden de Titanic-prijs voor nieuw talent met het realistisch getekende verhaal 'Corn'. In hetzelfde jaar begon hij zijn loopbaan als striptekenaar bij Donald Duck. Voor het vrolijke weekblad tekent hij tussen 1987 en 1995 talloze wolven- en eendenverhalen en diverse covers. Ook werkte hij als ghost artist voor Robert van der Kroft aan 'Sjors en Sjimmie' (1990-1992) in Sjors en Sjimmie Stripblad en voor Studio Jan Kruis aan 'Jan Jans en de Kinderen' in Libelle. Hij tekende verder covers en illustraties met Warner Bros figuurtjes voor Looney Tunes Magazine, dat tussen 1998 en 2002 werd uitgegeven door Big Balloon.

Cover van Hans van OudenaardenCover van Hans van Oudenaarden

Behalve als striptekenaar is Van Oudenaarden actief als reclametekenaar voor onder andere Renault, de Postbank, Super de Boer en de Hartstichting en werkt hij mee aan animaties voor bijvoorbeeld Pepsi Cola, SOA-bestrijding en Postbus 51. Hij is verbonden aan het Comic House agentschap van Hans Buying.


'De Kleine Dood'

Eigen strips
Ook heeft hij altijd hij altijd aan "eigen" strips gewerkt. In 1994 verscheen Van Oudenaardens strip 'Dave' in Sjors en Sjimmie Stripblad (van uitgeverij Big Balloon), in 1997 gevolgd door 'Inspector Diamond' in Hello You.Onder het pseudoniem El Gringo tekende Van Oudenaarden op tekst van Hanco Kolk de erotische strip 'De Kleine Dood'. Deze strip werd in 1999-2000 gepubliceerd in het Spaanse blad Kiss Comix en in het Franse La Poudre aux Rêves. In Nederland verscheen de strip in 2001 als album in de Zwarte Reeks van uitgeverij Sombrero. Hij werd in dat jaar eveneens onder de titel 'Lethal Orgasm!' uitgegeven in de Verenigde Staten.


Bob Evers - 'De strijd om het goudschip'.

Bob Evers
Bekendheid bij het grote publiek kreeg Van Oudenaarden met de stripadaptatie van 'Bob Evers', de jongensboekenserie van Willy van der Heide. Koen Wynkoop, een fan van de boekenreeks, bewerkte het scenario van het boek 'Een vliegtuigsmokkel met verrassingen'. Het verhaal werd in 2002-2003 als feuilleton gepubliceerd in het Algemeen Dagblad. Daarna zette Van Oudenaarden de reeks voort met scenarist Frank Jonker. Er werden tussen 2003 en 2006 nog drie verhalen gepubliceerd in het Algemeen Dagblad. Het eerste hiervan, 'Kabaal om een varkensleren koffer', verscheen in albumvorm in het Nederlands, Duits en Deens bij uitgeverij Arboris.


Bob Evers - 'Een overval in de lucht'.

De daarop volgende delen verschenen bij uitgeverij Boumaar. Het vierde verhaal, 'De strijd om het goudschip', krijgt een voorpublicatie op de blog van de bewerkers. Het laatste verhaal, 'Een overval in de lucht', wordt in 2009 voorgepubliceerd in Rob van Bavels herstart van het stripblad Eppo. Ook dit verhaal verscheen daarna in albumvorm bij uitgeverij Boumaar.

Help Me, Rhonda
'Help Me, Rhonda!'

Help Me, Rhonda
Begin jaren negentig is Van Oudenaarden gestart met de strip 'Help me Rhonda'. Het idee was van Hanco Kolk. Door allerlei omstandigheden werd deze strip niet afgemaakt en verdween voor jaren in de koelkast. Een toevallige ontmoeting tussen Kolk en Van Oudenaarden in Kasteel Groeneveld had als gevolg dat Van Oudenaarden de strip weer oppakt. Hij bewerkte het verhaal van Kolk tot een gelaagde psychologische thriller in drie delen. Vanaf 2013 wordt deze strip gepubliceerd in Eppo en als albums uitgegeven door Don Lawrence Collection. Voor het eerste deel krijgt Van Oudenaarden in 2013 de Stripschapspenning voor beste album. 'Rhonda' wordt ook gepubliceerd in het Duitse Zack Magazine. Uitgeverij BDMust geeft de albums van deze serie uit in Frankrijk en Duitsland. In deze landen gebruikt de tekenaar de naam Vano. Voor de Stripglossy maakte hij in 2016 twee afleveringen van 'Meisje van papier', een "achter de schermen" spin-off van 'Rhonda'.


'Puppy from Hell'

Puppy from Hell
Ook onder de naam Vano maakt Van Oudenaarden samen met zijn vriendin Caroline van der Lee de semi-autobiografische gagstrip 'Puppy from Hell', over een colliepuppy genaamd Nell en haar "kattige" stiefbroertje Robin. De strookjes worden vanaf 2010 gepubliceerd op het web en verschijnen daarnaast in P@per en Stripnieuws. Eind 2017/begin 2018 worden afleveringen van deze strip gepubliceerd in de gratis OV-krant Metro, nu onder de titel 'Puppy Love'.

Grafische bijdragen
In 2020 sloot hij zich bij 75 Nederlandse en Vlaamse striptekenaars aan om een grafische bijdrage te leveren aan het gratis collectieve stripboek 'Striphelden versus Corona' (Oogachtend, Uitgeverij L., 2020). Het boek is bedoeld om stripwinkels te steunen die twee maanden lang tijdens de lockdown hun deuren moesten sluiten op het hoogtepunt van de COVID-19 pandemie. 


Foto © Peter Beemsterboer.

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Caroline van der Lee, bewerkt door Bas Schuddeboom)