Stripgeschiedenis

Floris Oudshoorn

Swamp Thing, by Floris Oudshoorn (Parool, 26/3/2008)
Swamp Thing (Het Parool, 26/3/2008)

Floris Willem Oudshoorn werd in 1967 geboren in Leiden. Na het gymnasium in Wassenaar, verhuisde Floris naar Utrecht. Hij werd toegelaten op de kunstacademie in Arnhem, die hij met veel succes doorliep. Een van zijn afstudeerprojecten was het stripboek ''Hoearjoe?'.

Swamp Thing, by Floris Oudshoorn

Hij vestigde zich vervolgens in Amsterdam, waar hij samen met Maaike Hartjes de stripstudio De Zwarte Handel opzette. Hij leverde cartoons en strips aan veelal smallpress tijdschriften als POSSE, Incognito, Razzafrazz en Zone 5300. In 2002 verscheen een collectie van zijn werk onder titel 'Ongezellige Verhalen'. Hij gaf zelf nog enkele andere bundeltjes uit, zoals 'Aso!!' en 'Horror Vacuii'. Een criticus was zo onder de indruk van de verscheidenheid in stijlen in het boekje 'Aso!!', dat hij vermoedde dat Floris Oudshoorn een pseudoniem was voor een hele studio aan tekenaars.

Swamp Thing, by Floris Oudshoorn (2007)

Hij creëerde zijn bekendste strip, 'Swamp Thing', voor Hello You van uitgeverij Malmberg. Oudshoorn gebruikte zijn geestige strip over een witte krokodil in rode broek ook toen hij deelnam aan de Parool Stripstrijd in 2006. Hij eindigde als een van de finalisten, en kreeg de kans om 'Swamp Thing' tot januari 2009 in Het Parool te publiceren. Op 21 maart 2009 signeerde Floris Oudshoorn een nieuwe bundel van zijn strip in Galerie Lambiek. Floris heeft verder veel commerciele opdrachten gedaan, waaronder live cartooning, workshops en web animaties. Hij werkt momenteel onder de vlag StripstudioNL met zijn collega's Ben Westervoorde, Peter Koch en Mara Leiblum.

Swamp Thing, by Floris Oudshoorn

Engelse biografie in de Comiclopedia
register van tekenaars

www.stripstudio.nl
www.animationfactory.nl