Stripgeschiedenis

Michiel van de Pol

Terug naar Johan, door Michiel avn de Pol

Michiel van de Pol (20 juni 1965) studeerde af aan de Kunstacademie in Tilburg in 1989. In de volgende jaren ontving hij verschillende beurzen voor het ontwikkelen van zijn beeldhouwkunst, dat op verschillende exposities werd ten toon gesteld. In 1996 begon hij de strip 'Mol' voor het tijdschrift Sjosji, waarvoor hij ook enkele stripscenario's schreef.

Ook in 1996 begon Michiel van de Pol aan het bijhouden van een getekend dagboek, naar aanleiding van de geboorte van zijn eerste zoon. Aanvankelijk publiceerde hij dit zelf in kleine boekjes met de titel 'Opgedrongen Boekie', die later veranderde in 'Medicijnman', verwijzend naar Michiels baan als medicijnkoerier bij een apotheek. In 2000 verscheen de gebundelde 'Medicijnman of: het Getekende Leven van Michiel van de Pol' bij uitgeverij De Prom/De Fontein.

Medicijnman, door Michiel avn de Pol

In 2006 verscheen Michiels strip in de autobiografische krantestripserie 'Echt', een wisselende dagstrip samen met collega's Maaike Hartjes, Barbara Stok, Gerrie Hondius, Floor de Goede en Margreet de Heer. In hetzelfde jaar won hij de Stripstrijd in Het Parool, waarna zijn strip onder de titel 'Cartoondiarree' dagelijks in de krant verscheen gedurende twee jaar. Eveneens in 2006 werd 'Michieltjes Jongenshart' gepubliceerd, waarin Michiel terugblikt op de liefde in zijn leven.

Michiel van de Pol maakt ook illustraties voor verschillende kranten en tijdschriften en plaatst regelmatig een nieuwe strip op zijn site. In 2010 verscheen 'Terug naar Johan', waarin Michiel reflecteert op een jeugdvriendschap.

Terug naar Johan, door Michiel avn de Pol

wisselstrip in NRC.Next

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

door Michiel van de Pol