Stripgeschiedenis

Siem Praamsma

Billie Pats door Siem Praamsma
Bullie Pats (Stripfilm, oktober 1945)

Siem Praamsma werd op 18 april 1921 geboren te Amsterdam en overleden in Californië op 21 april 2016. In 1936-1938 bezocht hij de reclame-afdeling van de Kunstnijverheidsschool. Eigenlijk wilde hij jazztrompettist worden en vormt met Piet van Elk, die saxofoon en clarinet speelde, in 1938 een Dixielandband, die ze de 'Jam Fans' noemden.

Jacht op Lierens
'De Tweede Pimpernel'

Van Elk was een groot bewonderaar van Walt Disney en Max Fleischer en bezat een stukje tekenfilm ('Popeye The Sailorman') dat hij samen met Siem Praamsma terdege bestudeerde en analiseerde.

PimpernelJacht op Lierens

Siem Praamsma 1945Hierdoor raakte Praamsma sterk aangetrokken tot de kunst van "animation", en, hoewel zijn tekentalent niet bar groot is, begon hij zijn werkelijke carrière in 1942 bij de Marten Toonder Studio's in Amsterdam. Hier bleek dat hij een natuurlijke aanleg heeft voor deze tak van kunst.

Joris Jofel

Marten Toonder zei van hem: "Praamsma is een goeie animator, maar hij kan niet tekenen", een begrijpelijke opmerking van de Grootmeester van de Nederlandse stripwereld. Ondanks deze handicap begon Praamsma in 1944 met de schetsen van een stripverhaal, dat in 1945 verscheen in De Waarheid als 'Jochem Jofel, wereldreiziger', over een onwillige held. Een paar jaar later ontwierp Praamsma 'Humpo Hotsflots', de avonturen van een naïeve, oerdomme kunstschilder. Het werd gepubliceerd in Nederland onder de naam 'Fred Flodder' en in België als 'Piet Palet'.

Jochem Jofel
Jochem Jofel

In eigen beheer gaf Praamsma een serie beeldromans uit (een term door hem bedacht) met als onderwerp 'De Tweede Pimpernel', een Superman-achtige krachtfiguur. Praamsma bedachtt zijn eigen verhalen, schreef zijn eigen teksten en vond zichzelf meer schrijver dan tekenaar. In 1949, voordat hij emigreerde naar Australië, tekende en schreef hij 'Ootje Teur' (auteurtje), een verhaal over een wanhopige schrijver, die zoveel boeken geschreven heeft dat hij niets meer weet te bedenken en daarom zijn werkkamer verlaat om zijn eigen echte avonturen te gaan beleven. Het kan aan ons liggen, maar deze figuur vertoont enige gelijkenissen met Marten Toonder.

Ootje Teur
Ootje Teur

In 1950, in Australië, werkte Praamsma verscheidene jaren als "Special Staff Artist" voor The Courier Mail newspaper, in Brisbane, Queensland. Hij verhuisde daarna naar Sydney, waar hij jarenlang werkt in de reclame, maar het duurde tot 1957 voordat hij weer als animator zou werken, ditmaal voor Eric Porter Productions, die reclame filmpjes maakte voor televisie.

Humpo Hotsflots door Siem Praamsma
Humpo Hotsflots (Leidsch Dagblad, 25 september 1946)

In de V.S. werd Siem Praamsma in 1961 eerst titelontwerper en -schilder bij de Hanna Barbera Filmstudios in Los Angeles, voordat hij weer als assistant-animator aangesteld werd. Hij werkte aan de Flintstones, Tom en Jerry, Johnny Quest, de Jetsons, Superman, Batman, de Smurfs en vele andere tekenfilms.

In 1983, 62 jaar oud, stopte hij met werken en ging zijn tijd besteden aan reizen, aquarelleren en schrijven, maar nu als hobby. Enkele van zijn verhalen bundelde hij in het boekje 'Geschrijf - Korte Verhaaltjes Naar Het Leven'. Hij woonde sinds 1996 in het plaatsje Lake Elsinore in California.

(Met dank aan Siem Praamsma)

Hotsflots
Humpo Hotsflots

Meer over Siem Praamsma:

Herinneringen aan de Toonder Studio's

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

www.siempraamsma.com

Jochem Jofel