Stripgeschiedenis

Mark Retera

DirkJan, door Mark Retera

Mark Retera (geboren 16 mei 1964 in Eindhoven) studeerde aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Hij publiceerde zijn eerste strips in het small-press tijdschrift Lekker Prakken. Tussen 1985 en 1989 tekende hij voor dit blad de strip 'Aksieburo Ket'.

The Kettles, door Mark Retera (Iris, 1995)
The Kettles (Iris, 1995)

Echt furore maakt Retera, tegen die tijd gediplomeerd cognitiewetenschapper, met zijn strip 'DirkJan'. Een slungelige eeuwige student die het voortdurend te stellen heeft met vrouwen, pizzakoeriers, kabouters en zijn ergste vijand, zichzelf. Met Dirkjan bewijst Retera de koning te zijn van absurditeiten à la Monty Python en Gary Larsons 'The Far Side'.

Dirkjan 1, door Mark ReteraDirkjan 2, door Mark ReteraDirkjan 3, door Mark Retera
Dirkjan #1, 2 en 3

'DirkJan' begon zijn loopbaan in studentenbladen als ANS en Iris, maar vond al gauw zijn weg naar het grote publiek middels het striptijdschrift Sjosji, de voortzetting van Sjors en Sjimmie Stripblad. De grappen van 'DirkJan' worden gekenmerkt door hun absurdisme en hun altijd totaal onverwachte clou. Na het verdwijnen van Sjosji en zijn opvolger Striparazzi wordt de strip geplaatst in verschillende kranten. Helaas moest DirkJan zijn plekje in het Haarlems Dagblad, het Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander opgeven door de controversiële serie rond de pedofiele onderwijzer Van Druten.

Dirk Jan, door Mark Retera
Dirk Jan

Naast 'DirkJan' maakt Retera ook karikaturen voor Panorama en werkte hij mee aan het onderdeel 'Café De Wereld' uit de VARA programma VARA Laat en De Wereld Draait Door. In 2001 won Retera de Dirk Wiardaprijs voor zijn serie, en in 2004 kon hij ook de Stripschapsprijs aan zijn verzameling toevoegen.

Iris cover door Mark Retera

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars