Stripgeschiedenis

Marc Scherbateyev

Marc Scherbateyev is een Nederlands striptekenaar, schilder en ontwerper uit Rotterdam. Veel van zijn werk is van erotische aard, zoals zijn 'Nudiske' cartoons, terwijl anderen eerder persoonlijke getuigenissen zijn, zoals zijn geïllustreerde dichtbundel 'Tien Jaar Treurig' (2016).

Leven en carrière
Marc Scherbateyev werd op 1 december 1969 in Rotterdam geboren en tekent al sinds zijn vroege jeugd. Hij studeerde illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, woonde en werkte sindsdien in Parijs en verblijft tegenwoordig in Delft. Scherbateyev trok voor het eerst de aandacht toen hij tijdens de Rotterdam Striphappening (1989) als één van de twintig beste Rotterdamse stripauteurs werd verkozen. Zijn tekeningen verschenen in bladen als Panorama, Myx, Playhouse Comix en het Britse blad Jade. Sinds 1995 is zijn grafische werk zowel in Frankrijk als in Nederland tentoongesteld geweest. Scherbateyev heeft daarnaast ook in Circus Royal gewerkt als een vuurspuwende en jonglerende clown. Hij was tussen 2013 en 2016 eigenaar van zijn eigen tatooshop in een omgebouwde stadsbus genaamd Travelling Tattoos.

De tekenaar bracht vele jaren door met krabbelen, naaktmodellen tekenen (waaronder een enkele ex-vriendin) en aan onafgewerkte verhalen werken. Veel van dit werk werd uiteindelijk verzameld in zijn eerste boek 'Ecclectisme' (Boekscout, 2016). Hij bracht een kroniek van zijn tien jaar durende ongelukkige relatie in zijn boek 'Tien Jaar Treurig' (Boekscout, 2017). Een speelsere kant van zichzelf toonde hij met de ondeugende cartoons 'Nudiske', met het meer vrijgevochten "zusje" van Willy Vandersteens Wiske. Deze zijn verzameld in de 'Nudiske' boekenreeks die vanaf 2017 door Peter Bonte wordt uitgegeven. Voor zijn grafische roman 'Uh?' (Bonte, 2018), interviewde hij vriendinnen over hun drijfveren en fantasieën die hij vervolgens in één verhaal versmolt.


Uit: 'Ecclectisme'.

Museum Strips! proces
Scherbateyev en Robert van der Kroft zijn verder de drijvende krachten achter het proces tegen de curator van het Strips! museum in Rotterdam. Toen het museum in 2017 failliet ging maakte de curator het stripauteurs mogelijk hun uitgeleende tekeningen terug te krijgen, maar pas na betaling van 75 euro. Er ontstond massaal protest en veel media-aandacht, waarbij vooral Scherbateyev en Van der Kroft als woordvoerders optraden. Het leidde zelfs tot een optreden in de satirische tv-show 'Kanniewaarzijn', waarbij ook Maaike Hartjes, Wilbert van der Steen en Margreet de Heer in het publiek zaten. Hoewel een rechter de eisers aanvankelijk in het ongelijk stelde, werd in oktober 2018 aangekondigd dat de auteurs hun werk alsnog zonder kosten zouden terugkrijgen.


'Nudiske'.

Recent werk op Instagram

Engelse pagina in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)