Stripgeschiedenis

Gerard van Straaten

Buffalo Kid, by Gerard van Straaten
Buffalo Kid

Gerard van Straaten (17 april 1924 - 6 april 2011) was een Haags illustrator, die vooral in de periode 1948-1978 ook strips heeft gemaakt. Hij is de broer van cartoonist Peter van Straaten. Gerard van Straaten studeerde vanaf 1942 aan de Kunstnijverheidsschool in Arnhem. Na de evacuatie van Arnhem in 1944 belandde Van Straaten in de Loenense bossen, waar hij door ruilhandel en het tekenen van boerderijen de kost probeerde te verdienen. Pas in 1947 deed hij eindexamen. Na een mislukte poging om in te schepen op de walvisvaarder Willem Barentsz vertrok Van Straaten naar Amsterdam om daar als tekenaar aan de slag te gaan.

Pedro Candia door Gerard van Straaten
Pedro de Candia

Hij werkte vervolgens voor het reclamebureau Pätz aan het Rokin, tot hij bij de Toonder Studio's in dienst kwam. Inmiddels woonachtig in een woonboot in Aalsmeer en later in Hilversum, werkte hij bij Toonder aan achtergronden voor tekenfilmproducties. Ook maakte hij vele illustraties en enkele strips voor Tom Poes Weekblad, zoals 'Marco Polo', die hij op tekst van Ansje Herblot in 1949 van studiochef Cees van de Weert overnam. Een jaar eerder had hij al de tekststrip 'Rex Rijvers' in Het Vrije Volk gepubliceerd. Later volgde de ballonstrip 'Pedro de Candia' voor De Tijd, die ook in Tom Poes Weekblad verscheen.

Marco Polo door Gerard van Straaten

In de jaren '50 tekende Gerard van Straaten vele reclamestrips. Onder het pseudoniem Sidoan maakte hij de reclamestrips 'Stuurman Steven' voor Niemeyer shag (1951), en 'De Avonturen van Bert en Bettie Brinta' voor Brinta-pap (1956). Deze laatste strip was op tekst van A.D. Hildebrand en werd in zes kleine boekjes gepubliceerd. Ook verrichtte hij tekenwerk voor schuit- en schoenenfabrikanten. Voor de Katholieke missie tekende hij de strip 'Avonturen van een Ashanti-jongen'.

De Avonturen van Bert en Bettie Brinta, by Gerard van Straaten

Ping-Li Ping door Gerard van Straaten Als striptekenaar is Van Straaten vooral bekend voor zijn werk voor Ping, het reclamestripblad dat de Rabobank vanaf 1967 uitgaf. Tot 1978 tekende hij op tekst van Harry Baljet de strips 'Ping Li-Ping, de Keizerlijke Schatbewaarder', 'Ruimtepatrouille SP-3' en de cowboystrip 'Buffalo Kid'. Hij gebruikte hiervoor pseudoniemen als Sidoan en Mannus.

Ruimtepatrouille SP-3, by Gerard van Straaten
Ruimtepatrouille SP-3

Gerard van Straaten begon in 1951 een lange samenwerking met uitgeverij Kluitman, die tot de late jaren '90 duurde. Hij is het bekendst voor zijn tekeningen voor de kinderboekenserie 'De Kameleon' van Hotze de Roos, maar hij heeft ook 'Swiebertje' en 'Bakkertje Deeg' geïllustreerd. Daarnaast verschenen zijn illustraties bij tekstverhalen uit Ketelbinkiekrant/Rob's Vrienden, Tom Poes Weekblad, Pep en Donald Duck. Onder de naam Bianca illustreerde hij eveneens feuilletons in Libelle.

In 1982 keerde hij terug naar het beeldverhaal. In dat jaar werkte Van Straaten samen met zeiler Eico Kasemier aan een serie over diens tocht met het twaalf meter lange jacht de Bylgia. De strip verscheen in afleveringen in de Waterkampioen, maar ook in het Duitse blad Yacht. Deze goed gedocumenteerde strip is onder de titel 'Alleen rond de wereld' ook in boekvorm verschenen. Van Straaten kon zijn liefde voor de zee en zeilschepen ook kwijt in olieverfschilderijen op groot formaat.

Alleen rond de wereld
Alleen rond de wereld

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars