Stripgeschiedenis

Lucky Versloot


'Ria's Men's Club - Stripped & Strapped' (2019).

Lucky Versloot is een Nederlands illustrator, tekenaar en model uit Amsterdam. Naast ontwerpen voor posters, heeft hij ook in eigen beheer small press stripboeken uitgebracht rond de Nederlandse voetballer Klaas-Jan Huntelaar (2019) en een grimmige stripclub ('Ria's Men's Club - Stripped & Strapped', 2019).

Leven en invloeden
Versloot werd op 14 augustus 1997 geboren te Amsterdam in een creatieve familie. Zijn vader is een kunstenaar en zijn moeder modeontwerper. Lucky kon ook al vrij snel goed tekenen, en deed een poging tot een studie aan de Willem de Kooning Academie. Daar voelde hij zich echter niet thuis. Met zijn fascinatie voor underground en alles wat niet mainstream is, vond hij de opleiding te commercieel en schools. Terwijl hij zijn eigen kunstprojecten begon, werd hij ook als model gescout door The Movement Models. Sindsdien werkt hij in beide beroepen, hoewel hij zichzelf eerst en vooral als kunstenaar beschouwt. Toch geeft zijn modellenwerk hem de financiële zekerheid om zich op niet commerciële, persoonlijke kunstprojecten te focussen. Hij rekent alternatieve kunstenaars als Robert Crumb, Guy Colwell en Lawrence "Raw Dog" Hubbard tot zijn belangrijkste inspiratiebronnen, maar hij is ook groot liefhebber van 'Guust Flater' door André Franquin. Versloots werk is diep geworteld in de visuele taal van strips en films, terwijl de popcultuur uit de jaren 1980 en 1990 ook een belangrijke inspiratiebron is.


Flyer voor Versloots Huntelaar tentoonstelling.

Strips en ander tekenwerk
Professioneel gezien illustreert Lucky Versloot flyers en albumhoezen. Hij verkoopt zijn persoonlijkere kunst via Instagram en andere online platformen. Eén van zijn muzen is de voetballer Klaas-Jan Huntelaar. Bij NOZUM Studios zette hij in mei 2019 een tentoonstelling op met semi-erotische kunstwerken rond zijn cultheld, verbeeld als een 21ste eeuwse versie van 'Romeo en Julia'. Hij voerde Huntelaar ook als superheld op in het stripboek behorend bij de expo. Veel van Versloots tekeningen verbeelden in een duistere en schetsmatige droomwereld, terwijl het verhaal over het algemeen surrealistisch en komisch is. Zijn zelfuitgegeven Engelstalige pulpstrip 'Ria's Men's Club - Stripped & Strapped' (2019) gaat over de "puurheid van gulzigheid en lust" en is te koop in de Amsterdamse stripwinkel Lambiek. Het tweede deel verscheen in 2020.


'Ria's Men's Club - Stripped & Strapped' (2019).

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)