Stripgeschiedenis

Dick de Wilde


'Victor de Turenne' (De Vrije Zeeuw, 1962).

Dick de Wilde was een Nederlands boek- en reclame-illustrator, grafisch ontwerper en striptekenaar. Hij illustreerde kinderboeken van de jaren 1960 tot eind jaren 1980, waarbij hij bekendstond om zijn goed gedocumenteerde historische tekeningen. De schaarse stripreeksen waaraan hij werkte hadden voornamelijk heroïsche zwaardvechters in de hoofdrollen. Behalve zijn assistentiewerk voor Hans G. Kresse aan 'Matho Tonga' en 'De Jeugd van Eric de Noorman' voor de Belgische markt, maakte De Wilde tijdens de jaren 1950 en 1960 hoogstwaarschijnlijk ook zijn eigen krantentekststrip, 'Victor de Turenne'. Hij signeerde dan zijn werk met W. Gerritsen of, afgekort, "W. Gerr".

Jonge jaren en vroege carrière
De Wilde werd op 4 april 1905 in Rotterdam geboren. Op 18-jarige leeftijd werd hij een boekhouder bij een commercieel bedrijf in Brussel alvorens hij grafisch ontwerper werd voor het interne advertentiebedrijf Lintas van Unilever. Jarenlang gaf hij avondlessen aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten. Tussendoor werkte hij aan illustratie-opdrachten, zoals de cover- en binnenwerkillustraties voor 'Wolfram, de zoon van graaf Ottokar', een advertentieboekje voor diverse Nederlandse spaarbanken, dat tijdens de zomer van 1951 werd uitgegeven. De tekst was geschreven door kinderboekenschrijver A.D. Hildebrand. Het verhaal was de eerste in een lange reeks van historische heldenverhalen die De Wilde zou tekenen.

Wolfram, de zoon van graaf Ottokar, by Dick de Wilde

Werk voor Hans G. Kresse
Hij maakte zijn eerste strips in de vroege jaren 1950, toen hij Hans G. Kresse assisteerde bij enkele van zijn producties. 'De Jeugd van Eric de Noorman', bijvoorbeeld, een reeks over de jongere jaren van Kresse's bekendste held. De strip verscheen tussen 1951 en 1955 op de voorpagina van het Vlaamse blad Pum-Pum. Kresse verloor algauw zijn interesse voor de strip, waarop De Wilde werd aangesteld als illustrator, terwijl Gerrit Stapel de latere afleveringen onder zijn hoede nam. De Wilde, Stapel en ook Piet Wijn werkten verder samen aan de vierde aflevering van Kresse's reeks over de Indiaan 'Matho Tonga', die in 1954 in Het Laatste Nieuws verscheen.


Eerste aflevering van 'Victor van Turenne' (De Vrije Zeeuw, 26 april 1958).

Victor de Turenne
Onderzoek van het Stripdocumentatiecentrum, gelieerd aan de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA, wees uit dat Dick de Wilde ook verantwoordelijk was voor de krantenstrip 'Victor de Turenne' (of 'Victor van Turenne'). Hij signeerde elke aflevering met "W. Gerr", een afkorting van zijn vermoedelijke pennaam W. Gerritsen. Hij gebruikte een vergelijkbare stijl als die van Kresse en Stapel, terwijl zijn gedetailleerde voorstellingen van kastelen en realistische penseelwerk ook de invloed van Hal Fosters 'Prins Valiant' onthult. Deze historische ondertekststrip werd via het Swan Features Syndicate van Anton de Zwaan eind jaren 1950 en begin jaren 1960 gedistribueerd naar verschillende regionale kranten. De reeks heeft de heroïsche Victor in de hoofdrol, de oudste zoon van de graaf van Turenne (Frankrijk), die Godfried van Bouillon vergezelt tijdens zijn kruistocht naar Palestina.

De archieven van Swan Features bevatten origineel tekenwerk voor de verhalen 1, 2 en 15, suggererend dat er minstens 15 verhalen gemaakt moeten zijn. Tot dusver zijn alleen de eerste twee verhalen in Nederlandse kranten getraceerd. 'Onder de Blauwe Vaan van Lotharingen' verscheen tussen 26 april en 9 juli 1958 in De Vrije Zeeuw, gevolgd door 'De Schrik der Saracenen', dat tussen 31 juli en 6 oktober 1962 liep. De reeks verscheen in 1959 ook in de Groninger Courant.


'Victor de Turenne' (De Vrije Zeeuw, 1962).

Kinderboekenillustrator
Tegen de tijd dat hij in de jaren 1960 deels met pensioen ging, begon Dick de Wilde een productieve tweede carrière als illustrator van kinderliteratuur. Hij werkte voornamelijk aan historische boeken, waarbij veel aandacht aan de correcte historische weergave en atmosfeer besteedde, in de overtuiging dat illustraties als enige doel het ondersteunen van de tekst hadden. Van meet af aan illustreerde hij verschillende (her)uitgaven van populaire boeken door Johan Fabricius, waaronder zijn wellicht bekendste roman, 'De Scheepsjongens van Bontekoe' (1960), over drie jongens die aan boord van de Nieuwe Hoorn onder kapitein Willem Bontekoe naar Nederlands-Indië varen. Andere boeken door Fabricius met tekeningen van De Wilde waren 'Het geheim van het oude landhuis' (1965), 'De wonderbaarlijke avonturen van Bartje Kokliko' (1975) en 'Toontje Poland. Een Alkmaarse jongen in de dagen van Napoleon' (1977). De Wilde illustreerde ook Nederlandse uitgaven van oorspronkelijke Britse boeken door Leon Garfield en Rosemary Sutcliff, evenals historische boeken door Henk van Kerkwijk ('De ontvoering uit De Swaan', 1967) en Miep Diekmann ('Mens te koop', 1977). Hij leverde tekenwerk voor verschillende boeken door Piet Huurdeman over de Nederlandse middeleeuwse geschiedenis, zoals 'Het beleg van Haarlem' (1979), 'Van Alkmaar de victorie' (1980) en 'Leidens ontzet' (1981), evenals Nanne Bosmans 'De bedelaars' (1986), 'De Troubadour van Carcassone' (1987) en 'De Duivelskater' (1989).

Dick de Wilde trok zich in 1988 terug uit al zijn activiteiten terug en overleed op 12 september 1994 te Breda.


From: 'De Scheepsjongens van Bontekoe'.

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)