Virtuele expositie Willem Vleeschouwer

16 januari 2013

Na een kleine eindejaarsonderbreking, vervolgen we onze reeks virtuele exposities met de onvolprezen Willem Vleeschouwer.

Willem Vleeschouwer alias Vleesch of WéVé werd geboren op 4 december 1950 in Hilversum.

Na de grafische school in Utrecht vertrekt hij eind jaren '60 naar Amsterdam. Op de Rietveld Academie herontdekt hij, zoals hijzelf zegt, de strip.

Zijn eerste werk was een punk kaartspel gemaakt voor muziekblad Oor. Grotere bekendheid kreeg hij toen hij samen met Willem Wilmink zijn eerste strip maakte: 'De Wonderbaarlijke reis van Jacobus Maneschen and Sientje Heester.' Vervolgens maakt hij samen met Gerard van Santen wederom voor Oor twee verhalen van 'Duppie': Flip Vla en Pintie Prima. Zijn bekendste werken zijn 'de Spoorstraat' verhalen zoals 'de Wraak van de Dikke Ong' (1996), 'Stront aan de Knikker' (2001) en 'De Geheime Spleet' (2009), allemaal uitgegeven door Oog en Blik. 

Vleeschouwer publiceerde cartoons en illustraties voor velle bladen zoals Elsevier, Esquire, Het Parool, Hard Gras, Autoweek en Cosmopolitan.

Voor Panorama tekende hij voetbalkarikaturen, voor de Amsterdam Uitmarkt maakte hij posters en voor Sire produceerde hij een anti-vuurwerk campagne.

Zelf een bewonderaar van het 'soepele' tekenwerk van Ever Meulen, doet Vleeschouwer's stijl ook sterk denken aan de Atoomstijl van Chaland en Clerc, maar dan met meer 'branie'.

Vleeschouwer is altijd kritisch over zijn eigen werk: "Creeren is Zwoegen", maar toen Franquin hem vlak voor zijn dood een gesigneerde tekening stuurde als antwoord op interesse in diens werk, voelde hij zich als tekenaar pas echt erkend.

Het werk is ook te vinden onder 'Originelen' in onze webshop