R. Crumb Tentoonstelling (november 1994)

25 november 1994

De Robert Crumb Tentoonstelling bij Galerie Lambiek werd geopend op vrijdag 25 november 1994. Een groot aantal Crumb "originals" uit de 60er jaren en later waren te zien. De tentoonstelling duurde tot 15 januari 1995.

Van de opening werd onderstaand verslag op de gloednieuwe website van Lambiek geplaatst:

Robert Crumb tekent hier kleine plaatjes en zet zijn handtekening in de honderden boeken die hij voor zijn neus geschoven krijgt, terwijl hij een broodje eet en het één en ander drinkt.

Toen hij hoorde dat zijn werk nu ook op het Internet te zien is, antwoordde hij met deze kleine "handtekening".

Hij was zeer onder de indruk nadat hij een demonstratie van de informatie van Lambiek op het Internet had gekregen. Eh, hij leek in ieder geval onder de indruk. Ik bedoel, je weet maar nooit met die man. Tenminste niet tot zijn volgende tekening.

Een speciale gast verscheen later ook bij de opening. Zijn vlucht (Vlucht 714 van Qantas uit Djakarta) had een beetje vertraging gehad. Jammer genoeg was er geen Sani-Cola voor hem aanwezig. (We verwijzen hier naar de regisseur Louis van Gasteren, die sterk op het Kuifje-personage Lazlo Carreidas leek.)

De menigte apprecieerde de tekeningen en het originele "artwork" dat tentoon wordt gesteld. Ja, er was gratis drank.

Een Russische accordeonspeler speelde zoals hij nog nooit had gespeeld. Zijn stukken bestonden uit weinig bekende en zelfs nog minder bekende Russische accordeonmuziek. Onder de beroemde gasten die stonden te drommen om een handtekening van Crumb te krijgen bevonden zich onder meer Peter Pontiac, Hanco Kolk, Martin Lodewijk, Joost Swarte, Herwolt van Doornen, Maaike Hartjes, Aart Clerkx en Willy Linthout.

Het was al veel later die avond voordat iedereen het pand had verlaten. Terugkijkend op het evenement was het één van de betere openingen bij Galerie Lambiek. Jammer dat je er niet bij kon zijn. We hopen dat dit virtuele rapport het een beetje goed maakt.

Alle foto's & review courtesy of Elizabeth Mattijsen © 1996

link:https://www.lambiek.net/artists/c/crumb.htm