100 jaar Taco Zip (februari 2006)

24 februari 2006

De expositie '100 jaar Taco Zip' van de Belgische stripmakers Luc Cromheecke en Fritzgerald was tot begin april te zien in onze galerie.

Taco Zip, ontstaan in 1906, maar pas in 1985 door Cromheecke en Fritzgerald aan het papier toevertrouwd voor het weekblad Robbedoes, is met Kapitein Piep, Vantilt en Plunk één van de meest absurdistische Vlaamse stripreeksen ooit. Vanaf 1989 kon ook stripminnend Nederland van deze strip genieten als deze dagelijks, en dat voor vier jaar lang, in De Volkskrant verschijnt. De lichtvoetige Taco Zip strip vindt al gauw een grote groep fijnproevers, die spontaan Smurkiaanse foepie fuiven organiseren en fan-websites oprichten. Plunk wordt de naam van een nog steeds actieve Delftse Studentenvereniging. (www.plunk.nl).

Het was ook niet verwonderlijk dat uitgeverij 'Gezellig en Leuk' van geestverwanten Windig en De Jong in hetzelfde jaar hun eerste Taco Zip album liet verschijnen. In de jaren daarop zullen bij uitgeverij Oog & Blik nog drie delen volgen.

Het succes blijft niet uit. Ook andere bladen zoals De Morgen (1991) en Spirou (1998) publiceren Taco Zip. Tot op de dag van vandaag staat Taco Zip elke zaterdag in het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. De meest voorkomende thema's die worden aangehaald in deze absurde reeks zijn moderne kunst, muziek, milieu en administratie.

Dit jaar bestaat Taco Zip 100 jaar en dat wordt gevierd. Niet alleen met een jubileumuitgave van Taco Zip (uitg. Beedee), maar ook met een overzichtstentoonstelling in de Turnhoutse watertoren tijdens de Stripdagen Turnhout December 2005, waarna hij nu z'n Europese tournee gaat voortzetten bij Galerie Lambiek.

Speciaal voor die gelegenheid zullen ook enkele tientallen auteurs hun eigen versie van agent Vantilt geven.