Stripgeschiedenis

1960-1970 Reclame

Tipje van Bootz door Jan Kruis
'Tipje van Bootz', door Jan Kruis.

In de jaren 1950 had Jan Kruis zijn eerste stripverhalen getekend voor het blad Olidin. Maar zijn voornaamste bron van inkomsten bleef het illustreren van reclamecampagnes. De ervaringen bij Olidin hadden hem kennelijk geïnspireerd, want vanaf de jaren 1960 zien we in kranten en bladen steeds meer reclamewerk van hem in stripvorm verschijnen.

Reclamestrip voor Sloan's Liniment door Jan Kruis
Reclamestrip voor Sloan's Liniment door Jan Kruis.

Kruis' bekendste creatie is misschien wel 'Tipje van Bootz' voor Bootz rum, maar hij maakt ook reclamestrips voor Sloan's Liniment, Claeryn en Nieuwe Revu. Voor de reclamevakpers maakt hij zelfs advertenties over reclamemaken!

Tim, het reclamestripje voor Treets, door Jan van der Voo
Tim, het reclamestripje voor Treets, door Jan van der Voo.

Ook in de stripbladen zien we steeds meer reclamestrips verschijnen. En weer is Jan Kruis de voornaamste maker. Tot in de jaren '70 verzint hij samen met Jan van der Voo stripjes als 'Max' (voor Mars), 'Tim' (voor Treets), 'Bounty Eiland' (voor Bounty), 'Koos' (voor Kodak), 'Mieke en Wouter' (voor Milky Way), 'Sjokoprins' (voor De Beukelaer) en 'De Broodversierders' (voor De Ruijter).


Mars reclame door Jan Kruis uit het Utrechts Nieuwsblad van 4 januari 1965...

Mars reclamestrip
...en een uit de Haagsche Courant van 28 juni 1965.

Sjokkie op het Tovereiland

'Sjokkie op het Tovereiland' is een reclamestrip uit 1965 voor Chocomel van de Cooperatieve condensfabriek Friesland (nu Campina). De tekenaar is onbekend.

Sjokkie

Heintje-Cup, 1969Heintje was de mascotte van Albert Heyn. Tussen januari 1967 en mei 1969 had hij zijn eigen tweewekelijkse tijdschrift. De strips die hierin stonden waren allemaal van buitenlandse komaf (VS, Italië, Frankrijk), behalve 'Rick de Kikker' van de Joop Geesink Studio's. Van 15 mei t/m 18 december 1969 ging het blad nog even door als wekelijks tijdschrift onder de naam Heintje Jeugdkrant.

HeintjeHeintjeReclame voor Smiths Chips uit Heintje
De aankondiging van Heintje en een reclamestrip voor Smiths chips.

Bruintje Beer plakboeken reclameOok de aan bekende stripfiguren gerelateerde uitgaven konden rekenen op aandacht in de kranten.

Olle Kapoen reclame