Stripgeschiedenis

Jan van der Voo

Pipo de Clown
Pipo de Clown

Jan van der Voo (Barendrecht, 18 juli 1938) is voornamelijk actief als reclametekenaar, maar toch heeft hij een groot aantal stripproducties op zijn naam staan. Na zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, debuteert hij met de strip 'De Metroriet' in het Rotterdamse huis-aan-huisblad De Havenloods. Deze strip liep tijden de aanleg van de metro in Rotterdam.

De Metroriet
De Metroriet

Voor het blad Olidin, een uitgave van Shell, maakt hij vervolgens 'Baldino' en 'De Kleine Hertog' in 1963. In de jaren 60 is Van der Voo voornamelijk actief als tekenaar van reclamestrips, samen met Jan Kruis. Zo maakt hij stripjes als 'Max' (voor Mars), 'Tim' (voor Treets), 'Bounty Eiland' (voor Bounty), 'Koos' (voor Kodak), 'Mieke en Wouter' (voor Milky Way), 'Sjokoprins' (voor De Beukelaer) en 'De Broodversierders' (voor De Ruijter), die vrijwel allemaal op tekst van Jan Kruis in stripbladen als Donald Duck en Eppo verschijnen.

Mieke en Wouter
Mieke en Wouter, reclamestrip voor Milky Way

Eveneens voor het vrolijke weekblad Donald Duck, verzorgt hij tussen 1969 en 1973 het tekenwerk voor een flink aantal verhalen van 'Pipo de Clown' op tekst van Wim Meuldijk. Tussen 1974 en 1979 maakt hij voor dit blad vervolgens ook nog vier lange verhalen met 'Ketelbinkie'.

Ketelbinkie (1979)
Ketelbinkie, 1979 

In de jaren 60 en 70 was Van der Voo verbonden aan het blad Sjors, waarvoor hij een groot aantal voorplaten, posters en puzzels illustreert. Bovendien tekent hij omslagillustraties voor de Nederlandse albumuitgaven van 'Billie Turf'.

Tim
Tim, reclamestrip voor Treets

Okki voorplaat door Jan van der VooIn 1978 maakt hij voor het blad Okki de strip 'Pots', op tekst van Patty Klein. Voor dit blad verzorgt hij eveneens een aantal covers.

In de eerste nummers van het roddelblad Story vinden we de Jan Kruis-productie 'Moeps Pepernoot', die ook door Jan van der Voo verzorgd wordt.

Moeps Pepernoot

In 1982 vertrekt Jan van der Voo vervolgens naar Nieuw-Zeeland, waar hij gedurende vele jaren woont en werkt, onder meer als politiek cartoonist voor de New Zealand Herold. In de jaren '90 keert hij terug naar Nederland, waar hij aan de slag gaat als illustrator voor een educatieve uitgeverij. Ook keert hij terug aan het stripfront met de gagstrip 'Even 'n Piraatje' in het blad Myx. Vanaf mei 2014 publiceert de Leeuwarder Courant de grotendeels ongepubliceerde 'Piraatje'-afleveringen als dagstrip, aangevuld met nieuwe grappen van Van der Voo.

In 2005 ontving Jan van der Voo tijdens de Stripdagen een Bulletje en Boonestaak-schaal.

PiraatjePiraatje

piraatje.com

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars